در خانواده‌ای هنرمند به دنیا آمد و در ابتدای نوجوانی وارد عرصه بازیگری شد. اولین نقش‌آفرینی او، آن‌چنان تأثیرگذار و قدرتمند بود که موفقیتش را برای بیشتر از یک دهه در سینمای ایران تضمین نمود. در اوج شهرت، تصمیم به مهاجرت گرفت و باوجود انتقادهای بسیار بدی که از او شد، در دنیای هنر و صحنه‌های بین‌المللی، همچنان ستاره باقی ماند. گلشیفته فراهانی بازیگری است که هدف خود را در دنیای هنر به خوبی شناخت و برای رسیدن به آن هدف، از محدودیت‌ها، فرصت خلق نمود. در این نوشتار در نظر داریم که به معرفی این هنرمند مطرح و بازیگر موفق ایرانی و کارنامه هنری او بپردازیم؛ اگر شما نیز از علاقه‌مندان سبک بازیگری و هنر ایشان هستید با ما در مجله اینترنتی تاپریلا همراه باشید.

کودکی و خانواده

گلشیفته فراهانی که نامش در شناسنامه «رهاورد» ثبت شده است، در 19 تیرماه سال 1363 در تهران به دنیا آمد. پدر او، بهزاد فراهانی از هنرمندان مشهور تئاتر، سینما و تلویزیون است که کار در رادیو را نیز در کارنامه هنری خود دارد و مادرش، فهیمه رحیم‌نیا، فارغ‌التحصیل رشته هنرهای تجسمی از دانشگاه علوم انسانی استراسبورگ فرانسه می‌باشد و به‌عنوان بازیگر نیز در سینمای ایران نقش‌آفرینی کرده است. گلشیفته فراهانی، یک خواهر به نام شقایق و یک برادر به نام آذرخش دارد. خواهر او، فارغ‌التحصیل رشته نقاشی و یک بازیگر است و برادرش، فارغ‌التحصیل رشته موسیقی و یک کاریکاتوریست حرفه‌ای است.

عکس خانوادگی گلشیفته فراهانی
عکس خانوادگی گلشیفته فراهانی

علاقه و انتخاب؛ موسیقی و سیمرغ

خانواده گلشیفته فراهانی چند سال قبل از انقلاب، به دلیل گرایشات خاص پدر، به آلمان مهاجرت کرده بودند و پس از انقلاب، تصمیم به بازگشت به ایران گرفتند. چند سال پس از بازگشت آنها، گلشیفته به دنیا آمد و زمانی که هنوز پنج ساله بود، آموزش موسیقی را آغاز کرد. علاقه او به موسیقی به‌اندازه‌ای بود که تصمیم به ادامه تحصیل در این رشته گرفت و در هنرستان موسیقی ثبت‌نام نمود. همزمان با تحصیل در رشته موسیقی و زمانی که 14 ساله بود در فیلم «درخت گلابی» ساخته داریوش مهرجویی ایفای نقش نمود. بازی گلشیفته در این فیلم، به‌اندازه‌ای قدرتمند و پرفروغ بود که توانست نظر منتقدان سینما را به خود جلب کند و او با این سبک بازی توانست، جایزه بهترین بازیگر نقش زن در بخش بین الملل جشنواره فیلم فجر را به‌دست آورد؛ جالب است بدانید که این جایزه، گلشیفته فراهانی را تبدیل به جوان‌ترین بازیگری نمود که تاکنون سیمرغ بلورین جشنواره فیلم فجر را دریافت کرده است. این موفقیت، سرنوشت او را تا حد زیادی تغییر داد و دلیلی شد که سال‌ها بعد، درحالی‌که بورسیه ورود به کنسرواتوار وین را اخذ کرده بود، ماندن در عرصه بازیگری را انتخاب کند. البته باوجود انتخاب بازیگری به‌عنوان حرفه آینده، از علاقه‌اش به موسیقی کم نشد و توانست از رشته موسیقی در دانشگاه جامع علمی کاربردی، فارغ‌التحصیل شود. شما نیز اگر به حوزه موسیقی علاقه دارید و چندی است که برای ورود به این عرصه برنامه‌ریزی می‌کنید، می‌توانید با کلیک بر روی لینک ویدئوهای آموزشی در وب‌سایت‌هایی همچون فرادرس با اصول اولیه و مبانی تئوری موسیقی و آهنگ‌سازی و سایر موارد مرتبط با این زمینه آشنا شوید.

درخت گلابی - با بازی گلشیفته فراهانی
درخت گلابی – با بازی گلشیفته فراهانی

سال های ابتدای بازیگری

گلشیفته فراهانی سه سال پس از اولین نقش‌آفرینی‌اش در «درخت گلابی»، یعنی در سال 1379، در فیلم دیگری به نام «هفت پرده» به کارگردانی فرزاد مؤتمن بازی کرد. او پس از بازی در این فیلم، به‌صورت حرفه‌ای و تقریباً هرسال در دو فیلم نقش‌آفرینی می‌نمود. «زمانه»، «دو فرشته»، «جایی دیگر»، «بوتیک»، «بابا عزیز»، «اشک سرما»، «ماهی‌ها عاشق می‌شوند» و «به نام پدر» مجموعه آثاری بودند که گلشیفته فراهانی در سال‌های 1380 تا 1384 به نقش‌آفرینی در آنها پرداخت. او با بازی در «ماهی‌ها عاشق می‌شوند»، نامزد جایزه بهترین نقش اول زن در دوره نهم جشن خانه سینما شد و نقش‌آفرینی‌اش در فیلم «بوتیک»، نامزدی جایزه بهترین نقش اول زن در دوره هشتم جشن خانه سینما، نامزدی جایزه بهترین نقش اول زن در دوره بیست و دوم جشنواره بین‌المللی فیلم فجر و جایزه بهترین بازیگر زن دوره بیست و ششم جشنواره بین‌المللی فیلم سه قاره نانت فرانسه را برای او به ارمغان آورد. گلشیفته فراهانی همچنین برنده تندیس زرین هشتمین جشن خانه سینما به خاطر بازی در فیلم «اشک سرما» شد.

فیلم‌هایی که گلشیفته فراهانی در سال‌های 1380 تا 1384 در آن‌ها ایفای نقش کرده است
فیلم‌هایی که گلشیفته فراهانی در سال‌های 1380 تا 1384 در آن‌ها ایفای نقش کرده است.

سال شهرت

سال 1385 را شاید بتوان یکی از پرکارترین سال‌های هنری و سال شهرت گلشیفته فراهانی نام‌گذاری کرد. او در این سال در 4 فیلم: «میم مثل مادر» به کارگردانی رسول ملاقلی پور، «گیس‌بریده» اثر جمشید حیدری، «نیوه‌مانگ» به کارگردانی بهمن قبادی و «سنتوری» ساخته داریوش مهرجویی بازی کرد که بازی در این 4 فیلم، جزو بهترین نقش‌آفرینی‌های او در کارنامه هنری‌اش به‌حساب می‌آیند. شاید برایتان جالب باشد که گلشیفته در سکانسی از فیلم سنتوری، خود پیانو نواخت و با بازی در فیلم «میم مثل مادر»، برنده جایزه هیئت‌داوران دوره سی و هفتم جشنواره بین‌المللی فیلم رشد و نامزد جایزه بهترین نقش اول زن دوره دهم جشن خانه سینما گردید. شما نیز اگر جزء علاقه‌مندان به سینما و کارگردانی هستید، می‌توانید با یادگیری اصول اولیه این حوزه از طریق مشاهده مجموعه ویدئوهای آموزشی که در لینک‌های زیر ارائه گردیده، گامی عملی به‌سوی علایقتان بردارید.

بهترین فیلم‌های ایرانی که گلشیفته فراهانی در آنها بازی کرده است
بهترین فیلم‌های ایرانی که گلشیفته فراهانی در آنها بازی کرده است.

قبل از مهاجرت

گلشیفته فراهانی تا قبل از مهاجرت از ایران در 4 فیلم ایرانی دیگر به نام‌های: «دیوار» ساخته محمدعلی طالبی و «همیشه پای یک زن در میان است» ساخته کمال تبریزی (دو محصول سال 1386) و «شیرین» ساخته عباس کیارستمی و «درباره الی» به کارگردانی اصغر فرهادی (دو محصول سال 1387) به ایفای نقش پرداخت. گفتنی است که او با نقش‌آفرینی در فیلم «همیشه پای یک زن در میان است»، نامزد بهترین بازیگر نقش اول زن از سی‌امین جشنواره فیلم فجر شد.

آخرین فیلم‌های ایرانی با بازی گلشیفته فراهانی، قبل از مهاجرتش به خارج از کشور
آخرین فیلم‌های ایرانی با بازی گلشیفته فراهانی، قبل از مهاجرتش به خارج از کشور

فیلم های خارجی

فیلم «یک مشت دروغ» ساخته ریدلی اسکات، محصول سال 2008، اولین فیلم خارجی گلشیفته فراهانی است که در آن، در کنار بازیگران مطرحی همچون: لئوناردو دی کاپریو، راسل کرو و مارک استرانگ به ایفای نقش پرداخت. اگرچه بازی گلشیفته در فیلم «یک مشت دروغ»، حواشی زیادی ازجمله ممنوع‌الخروجی‌اش را به دنبال داشت و خود او، دلیل مهاجرتش از ایران را حواشی پیش‌آمده در طی حضورش در این فیلم عنوان کرده، اما حضورش در این فیلم، او را به تنها بازیگر ایرانی تبدیل کرده بود که همکاری با کارگردانان مطرح هالیوودی را در کارنامه دارد. گلشیفته پس از این فیلم، در فیلم‌های خارجی متعدد دیگری نقش‌آفرینی کرد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به:

  • «خورشت آلو با مرغ» به کارگردانی مشترک مرجان ساتراپی و ونسان پارونو (محصول سال 2011)
  • «سنگ صبور» اثر عتیق رحیمی (محصول سال 2012)
  • «دزدان دریایی کارائیب؛ مردگان حکایت نمی‌کنند» ساخته اسپن سندبرگ و یوآخیم رانینگ (محصول سال 2017)
  • «دختران آفتاب» ساخته اوا هوسون (محصول 2018)
  • «کاناپه تونسی» اثر مانلا لبیدی و «نقطه کور» به کارگردانی مشترک پاتریک ماریو برنارد و پیر ترویدیک (محصول سال 2019)
  • و «استخراج» به کارگردانی سم هارگریو (محصول سال 2020)

اشاره کرد. لازم به ذکر است که وبگاه IMDb در سال 2020 فهرستی از محبوب‌ترین ستاره‌های نوظهور جهان منتشر نمود که در این لیست نام گلشیفته در رده هشتم جدول قرارگرفت.

گلشیفته فراهانی و لئوناردو دیکاپریو
گلشیفته فراهانی و لئوناردو دیکاپریو

خوانندگی و تسلط بر زبان انگلیسی و فرانسه

گلشیفته فراهانی پس از خروج از ایران، دوباره علاقه خود به موسیقی و خوانندگی را پیگیری کرد و ترانه‌هایی نظیر: «سکوت»، «جستجوی سرنوشت» و «جز تو» را اجرا نمود. همچنین در آلبوم «آخ» از محسن نامجو، پیانو نواخت و همخوانی نمود و در تک آهنگ Pola محصول سال 2014 از گروه فرانسوی جبرووکی ایفای نقش کرد. گلشیفته مسلط به زبان انگلیسی و فرانسوی است؛ پر واضح است که دلیل اصلی موفقیت او در فیلم‌ها و گروه های موسیقی خارجی، در کنار استعداد بازیگری و دانش موسیقی اش، تسلطش به این دو زبان است. اگر گلشیفته فراهانی را سمبل و الگوی خود برای موفقیت می‌دانید یا رؤیای موفق شدن در عرصه بین‌الملل را در سر می‌پرورانید، اولین قدم برای دستیابی به این رویا، آشنایی و سپس تسلط به زبان‌های مطرح خارجی است. پیشنهاد ما به شما استفاده از مجموعه‌های آموزش زبان در وب‌سایت‌هایی همچون فرادرس است که لینک‌های آن را در ادامه ارائه نموده‌ایم.

گلشیفته فراهانی در حال نواختن پیانو
گلشیفته فراهانی در حال نواختن پیانو

داوری جشنواره ها

گلشیفته به دعوت آکادمی اسکار، یکی از 774 نفر عضو این آکادمی است. در سال ۲۰۱۰ و در شصت و سومین دوره جشنواره فیلم لوکارنو به‌عنوان عضو هیئت‌داوران این جشنواره انتخاب شد و در سیزدهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم مراکش در دسامبر ۲۰۱۳ عضو هیئت‌داوران بود.

مدلینگ برای برند کارتیه

کالکشن جواهرات لوکس کارتیه که به نام «کالکشن والا» نام‌گذاری شده است، یک کالکشن بی‌نظیر جواهرات ازنظر زیبایی و ابهت قلمداد می‌شود. این کالکشن از طریق صفحه اینستاگرام گلشیفته فراهانی رونمایی شده است. شایان ذکر است که یک همکاری بین برند کارتیه و گلشیفته فراهانی در مراسم کن 2018 و 2019 نیز صورت گرفته بود که طی این مراسم، گلشیفته از جواهرات این برند استفاده و آنها را تبلیغ کرده بود.

تبلیغ برند کارتیه توسط گلشیفته فراهانی در اینستاگرامش
تبلیغ برند کارتیه توسط گلشیفته فراهانی در اینستاگرامش

سخن پایانی

در این نوشتار تلاش بر این شد که بخشی از کارنامه هنری، جوایز و افتخارات گلشیفته فراهانی را به شما عزیزان معرفی نماییم. گلشیفته کسی است که استعدادش در بازیگری، او را به یکی از مطرح‌ترین هنرمندان ایرانی در عرصه بین‌الملل تبدیل کرده و علاقه‌اش به موسیقی، باعث شده که در نوازندگی و خوانندگی نیز موفق باشد. او استعداد ذاتی کم‌نظیری دارد؛ استعدادی که محدودیت‌ها را برای کسب موفقیت، به فرصت تبدیل کرده است. امیدواریم این نوشتار موردتوجه شما همراهان گرامی و دوستداران هنر بازیگری قرار گرفته باشد. باعث خوشحالی و قوت قلب ما است اگر نظراتتان در مورد گلشیفته فراهانی را با ما در بخش دیدگاه‌ها به اشتراک بگذارید.

 

 

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

علی آبیار (+)

«علی آبیار» دانش‌آموخته رشته مهندسی IT است و به نوشتن، موسیقی، شعر، طبیعت و البته برنامه‌نویسی و تکنولوژی‌های سطح وب علاقه دارد. رزومه تخصصی او بیشتر در زمینه «سئو و تولید محتوا» است؛ همچنین در رزومه تخصصی‌اش، چند پروژه برنامه‌نویسی وب، مدیریت وب‌سایت و توسعه محتوای آن‌ها دیده می‌شود. او تا به امروز، تولید و ویراستاری مطالب متنوعی از مجلات اینترنتی «کاپریلا» و «تاپریلا» در حوزه‌های: تکنولوژی، سئو، کسب و کار، دیجیتال مارکتینگ و… را به عهده داشته است. «علی آبیار» در حال حاضر به صورت فریلنسر بر روی پروژه‌های مختلفی در حوزه طراحی وب (Front-End) و سئو فعالیت می‌کند.

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برچسب‌ها