نرگس آبیار، نویسنده، کارگردان و فیلمنامهنویس موفق ایرانی است که در سالهای اخیر، فیلمهای مطرحی را به سینمای ایران و جهان هدیه کرده است. فیلمهای تأثیرگذاری که ذهن هر بینندهای را به چالش کشیده و حس همزادپنداری عمیقی را دیکته میکند. عمق و غنای فیلمهایش، بیننده را در هر سکانس برای دیدن صحنهای بیبدیل آماده میسازد و هر دیالوگ، هنر نویسندگیاش را به رخ مخاطبش میکشد. هنرمندی که قومیتها و خردهفرهنگهای ایرانی را به خوبی شناخته و در فیلمهایش، زیبایی فرهنگهای ایرانی را به عالیترین صورت ممکن به نمایش میگذارد. اگر مایلید بیشتر درباره این بانوی سینماگر ایرانی بدانید، در ادامه با ما در مجله اینترنتی تاپریلا همراه شوید.
نرگس آبیار از کودکی تا نوجوانی
خانم نرگس آبیار در 6 اسفند سال 1350 در تهران به دنیا آمد. آنطور که خود او میگوید، از بچگی علاقه زیادی به هنر نویسندگی داشته و اولین تجربه نویسندگیاش، نوشتن داستانهای روزنامه دیواری مدرسه بوده است. شاید بتوان گفت که تجربیات نویسندگی او در دوران مدرسه باعث شد که بعدها به نویسندگی در حوزه کودکان و نوجوانان علاقهمند شود و آثار زیادی را در این حوزه، برای علاقهمندان به چاپ برساند. اگر شما نیز نوجوان هستید و استعداد و خلاقیت نویسندگی را در خود کشف نمودهاید و یا علاقهمند به یادگیری شیوههای مختلف نویسندگی هستید، پیشنهاد ما به شما، استفاده مجموعه آموزش نویسندگی خلاق در وبسایت فرادرس میباشد. همچنین مجموعه آموزشی داستاننویسی فرادرس نیز میتواند نقطه شروع خوبی باشند. با دیدن این ویدئوهای آموزشی، میتوانید با اصول اولیه این هنر آشنا شده و استعدادهای خود را در این حوزه بارور نمایید.

معلم نهضت؛ اولین تجربه کاری
خانم آبیار در سن 14 سالگی، شروع به تدریس در شهرکهای حاشیهای تهران بهعنوان معلم نهضت سوادآموزی نمود. ارتباط با سوادآموزان ساکن شهرکها که اغلب مهاجرانی از سراسر ایران بودند، باعث آشنایی ایشان با فرهنگهای مختلف ایرانی شد که بعدها با استفاده از این تجربیات، فیلمهای متعددی ساخت.
آشنایی با تئاتر
پس از اولین تجربه شغلی خود بهعنوان معلم نهضت، در سن 15 سالگی خانم نرگس آبیار که حال دیگر نویسنده توانمندی شده بود، شروع به نوشتن شعر و داستان برای نشریات هفتگی نمود. این جریان نویسندگی ادامه داشت تا اینکه در 17 سالگی، برای اولین بار با بازی در یک تئاتر، با فضای هنر معاصر ایران آشنا شد. این تجربه که نقطه عطفی در زندگی ایشان بهحساب میآمد، باعث علاقهمندی ایشان به تئاتر و نوشتن نمایشنامه شد. اگر شما هم به این حوزه علاقهمند هستید، ویدئوهای آموزش نمایشنامهنویسی در بخشهای مقدماتی و تکمیلی در وبسایت آموزشی فرادرس میتواند به پرورش استعدادهای شما در این زمینه کمک نماید.
- آموزش نمایشنامهنویسی مقدماتی – کلیک کنید.
- آموزش نمایشنامهنویسی تکمیلی – بخش یکم – کلیک کنید.
- آموزش نمایشنامهنویسی تکمیلی – بخش دوم – کلیک کنید.
رمان های شناخته شده
خانم آبیار دانشآموخته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه پیام نور است. ایشان که تقریباً از سال 1376 رماننویسی را شروع کرده بود، توانست در سال 1380 اولین رمان خود به نام «کوه روی شانههای درخت» را توسط نشر شاهد چاپ نماید. علاوه بر این اثر، در سال 1380، کتاب دیگری به نام مجموعه داستان «قصه زنی که همهاش یأسهای فلسفی داشت» و در سالهای بعد، رمانهای بسیار دیگری همچون «چشم سوم» (1385)، «داستان نوجوان پسربچه کرم بدوش و خندق بلا» (1387)، رمان «نه شب بود و نه روز» (1387)، رمان «افسانه چشمه لاغر مردنی» (1387) و «شعرهای یک ماهی سیاه آسمون جل» (1389) را چاپ نمود که جزء شناختهشدهترین آثار ایشان نیز هستند. چاپ حدود 20 رمان توسط خانم نرگس آبیار، خود گواه قدرت نویسندگی و قلم توانمند ایشان است که از کودکی با کسب تجربیات متعدد، بهتدریج پرتوانتر و راسختر شده بود. برای کسب تجربه و آشنایی با هنر نویسندگی، ویدئوهای آموزشی در فرادرس میتواند به شما کمک نماید. برای یک رماننویس خوب شدن، ابتدا باید اصول اولیه نویسندگی و صحیح نویسی را فرا بگیرید و از سد این مانع نیز عبور کنید. مجموعه ویدئویی آموزش مهارتهای درستنویسی و ویراستاری به شما این امکان را میدهد تا از روی این مانع عبور کنید و یک گام به هدف خود نزدیکتر شوید.

فیلم کوتاه و مستند
اولین تجربه فیلمسازی خانم نرگس آبیار، ساختن فیلم کوتاه «بنبست مهربانی» در سال 1385 بود که با این اثر وارد عرصه فیلمسازی شد و پسازآن فیلمهای کوتاه داستانی دیگری همچون: «روایت یک داستان باورکردنی» (1386) و «ناسور» (1388) را ساخت. فیلم داستانی «ناسور»، موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم کوتاه جشنواره دفاع مقدس و بهترین فیلم جشنواره سه دهه حضور شد؛ همچنین در جشنواره پلانت فوکوس یونان و داکا بنگلادش نیز حضور داشت.
نرگس آبیار علاوه بر فیلمهای داستانی کوتاه، فیلمهای مستند بسیاری همچون «یک روز پس از دهمین روز» (1386)، برنده جایزه بهترین مستند جشنواره اسماعیلیه مصر، جایزه بزرگ جشنواره باتومی گرجستان، جایزه موفقیت سینمایی جشنواره آزا یونان، دیپلم افتخار از جشنواره ایوگانی ایتالیا، بهترین مستند همایش تصویر عاشورا شد و در سی و پنج جشنواره جهانی دیگر نیز شرکت نمود.
فیلمهای «روز پایان» (۱۳۸۷)، برنده جایزه بهترین مستند نیمه بلند جشنواره سینما حقیقت، مستند «مادرِشهر» (1387) و مستند «شیر پوشان» (1389) نامزد دریافت جایزه بهترین مستند جشنواره گراندآف لهستان از دیگر آثار او هستند. اگر به مستندسازی علاقه بیشتری نسبت به نویسندگی یا رماننویسی دارید، آموزشهای این حوزه نیز در وبسایت فرادرس موجود هستند. دو مجموعه آموزشی زیر که در خصوص فیلمنامهنویسی هستند، میتوانند پاسخگوی نیاز شما به یادگیری اصول مستندسازی و دانش مرتبط با آن باشند.
فیلم های سینمایی
نرگس آبیار با ساخت فیلم «اشیاء از آنچه میبینید به شما نزدیکترند» در سال 1391 فیلمسازی حرفهای را نیز به تجربیات موفق هنری خود افزود. اما نقطه عطف تمام کارهای هنری ایشان، ساخت فیلم «شیار 143» در سال 1392 بود که باعث درخشش ایشان بهعنوان یک فیلمساز حرفهای شد و یکبار دیگر نام او را بر سر زبانها انداخت. این فیلم، در بیش از 30 جشنواره بینالمللی حضور یافت و 16 جایزه بینالمللی را دریافت نمود. این فیلم پس از 9 هفته اکران در 35 سینمای ایران و فروش بیش از 4 میلیارد تومان توانست هم نظر منتقدان و هم نظر طیفهای مختلف مردم را جلب نماید. اگر مدتها است که به دنبال آموزش پایهای کارگردانی هستید، مجموعه آموزش مبانی کارگردانی سینما میتواند پیشنهاد خوبی برای باشد.
فیلم بعدی ایشان «نفس» بود که آنطور که خود خانم آبیار میگوید، نوشتن داستان این فیلم، از سال 1387 شروع شد و در سال 1391 به اتمام رسید. این داستان، در سال 1395 با کارگردانی خود ایشان و تهیهکنندگی همسرشان «محمدحسین قاسمی» تبدیل به فیلم «نفس» شد. این فیلم در جشنواره فیلم فجر در دو بخش بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین فیلم در بخش نگاه ملی، موفق به دریافت سیمرغ بلورین گردید و بهعنوان نماینده ایران در اسکار 2018 معرفی شد.
نرگس آبیار در سال 1397 فیلم «شبی که ماه کامل شد» را ساخت. این فیلم که بر اساس داستان واقعی «عبدالحمید ریگی» و همسرش «فائزه منصوری» است؛ پس از نامزدی در ۱۳ رشته جشنواره فیلم فجر، توانست ۶ سیمرغ بلورین بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین بازیگر نقش مکمل زن و بهترین چهرهپردازی را به خود اختصاص دهد. پس از موفقیت در گیشه، فیلم «شبی که ماه کامل شد»، دومین فیلم پرفروش غیر کمدی تاریخ سینمای ایران لقب گرفت. خانم آبیار فیلم «ابلق» را در سال 1399 و این بار نیز با تهیهکنندگی «محمدحسین قاسمی» ساخت که موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شد. برای کسب تجربه درزمینه فیلمسازی و کارگردانی و آشنایی با اصول اولیه آن، میتوانید ویدئوی آموزش مقدماتی تصویربرداری در فیلمسازی و اصول هنری تدوین فیلم را در وبسایت فرادرس ملاحظه بفرمایید.
- آموزش مقدماتی تصویربرداری (Imaging) در فیلمسازی – کلیک کنید.
- آموزش مبانی مقدماتی اصول هنری تدوین فیلم – کلیک کنید.

سایر افتخارات
خانم نرگس آبیار علاوه بر موفقیت در مجامع هنری و فرهنگی و دریافت جوایز داخلی و بینالمللی بسیار، در سال 1399 بهعنوان یکی از اعضای آکادمی اسکار معرفی شد. علاوه بر این، ایشان در سال 1400، پس از حضور در دانشگاه شیآن چین و سخنرانی برای دانشجویان رشتههای تئاتر، بازیگری و کارگردانی این دانشگاه، موفق شدند عنوان استاد افتخاری دانشگاه شیآن را کسب نمایند.

سخن آخر در مورد خانم نرگس آبیار
کمتر سینماگری در ایران توانسته است که در تمام حوزههای نویسندگی، فیلمنامهنویسی و کارگردانی فعالیت نماید و در عین موفقیت، آثار بیرقیبی را به هنردوستان و سینما دوستان هدیه کند. نرگس آبیار از این دسته از سینماگران است که کارهای فاخری در عرصه نویسندگی، فیلمنامهنویسی و فیلمسازی دارد. در این نوشتار کوتاه در مجله اینرنتی تاپریلا سعی کردیم بخشی از زندگینامه و برخی از آثار و جوایز کسبشده خانم نرگس آبیار را به شما مخاطبین عزیز معرفی نماییم و مسیر آموزش و یادگیری در این حوزهها را نیز به شما نشان دهیم. امید است این نوشتار موردتوجه شما قرارگرفته و انگیزهبخش علاقهمندان هنرهای نویسندگی، فیلمنامهنویسی و کارگردانی باشد. باعث خرسندی ما است اگر نقطه نظرات خود را در مورد خانم نرگس آبیار در بخش دیدگاهها مطرح نمایید.