مهدی فخیمزاده متولد 20 تیرماه سال 1321 در جنوب تهران است. او هنرپیشه، فیلمنامهنویس، کارگردان و تهیهکننده بوده و فیلمهای هنرهای رزمی وی، نشاندهنده علاقهی وافرش به اینگونه ورزشها دارد. او بچهمحله درخونگاه تهران بوده و فعالیتهای هنری خود را پیش از انقلاب اسلامی با حضور در صحنه تئاتر آغاز کرد. بعضی وی را کتکخور فیلمهای پیش از انقلاب میدانند که اکنون در تراز بازیگر و کارگردان شاخص سینمای پس از انقلاب نقشآفرینی میکند.
در این پست از مجله اینترنتی تاپریلا، نگاهی داریم به آثار و فعالیتهای حرفهای مهدی فخیمزاده در عرصه سینما و تلویزیون و جوایز و افتخاراتی که تاکنون کسب کرده است. اگر نظر و دیدگاهی درباره نقشهای خاطرهانگیز او در جعبه جادویی و بر روی پردهی سینماها دارید، لطفاً نظر یا دیدگاه خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. در ادامه با ما همراه باشید.
داستان زندگی فخیم زاده ی سینمای ایران
مهدی فخیمزاده فعالیتهای هنری خود را در سال 1349 و با تئاتر آغاز نمود و فعالیتهای سینمایی را با بازی در فیلم «تپلی» به کارگردانی رضا میرلوحی شروع کرد. البته او در کنار فعالیتهای هنری، طراح صحنه و ورزشکار نیز هست. او به بوکس و بدنسازی علاقه دارد اما ورزش حرفهای که او دنبال میکند، کاراته است. شاید برایتان جالب باشد که مهدی فخیمزاده دان 6 ورزش کاراته را دارد.

به گفتهی مهدی فخیمزاده، پدر او تحصیلات آنچنان نداشت اما مادرش به زبان فرانسه و قرآن آشنا بود و نقش بهسزایی در تربیت او و خواهرها و برادرهایش داشت. آنها 6 فرزند بودند (3 پسر و 3 دختر) که مهدی از همه آنها کوچکتر بود. مادرش اصرار داشت که مهدی پزشک شود، به همین دلیل، او 2 سال در رشته پزشکی تحصیل کرد و چون علاقهای نداشت، آن را رها نمود. شایان ذکر است که او لیسانس زبان و ادبیات فرانسه را از دانشگاه تهران گرفته و از دانشکده هنرهای دراماتیک دانشگاه تهران نیز فارغالتحصیل شده است. اگر شما نیز به زبان فرانسوی علاقهمند هستید، برای شروع یادگیری این زبان، پیشنهاد میکنیم مجموعه ویدئوهایی آموزشی مرتبط را از پلتفرمهای آموزشی همچون فرادرس دنبال کنید. لینک این آموزشهای در زیر خدمت شما عزیزان ارائه شده است.
- آشنایی با زبان فرانسه و آزمون های آن (وبینار ضبط شده) – رایگان – کلیک کنید.
- مجموعه آموزش های زبان فرانسه – کلیک کنید.
او از سال 1349 تا سالی که در ایران انقلاب اسلامی رخ داد، در بیش از 20 فیلم نقشآفرینی کرد و فعالیتهای هنری بعد از انقلابِ خود را نیز از سال 1360 با فیلم «میراث جنون من» در پی گرفت. در سال 1364 نیز با مستند «تاریخ قشم» به تلویزیون بازگشت و در سال 1379 با ساخت سریال «ولایت عشق» مورد تحسین بسیاری از اصحاب رسانه قرار گرفت. فخیمزاده به دلیل حواشی و انتقاداتی که توسط برخی از مذهبیون برایش ایجاد شد، تصمیم گرفت که بعد از ساخت سریال فاخر «ولایت عشق» دیگر هیچ کار مذهبی را نسازد و کارگردانی نکند؛ و تنها شاهد نقشآفرینی او در «سریال مختارنامه» در نقش عمر بن سعد بودیم.
در مورد خانواده او نیز باید گفت که مدتها شایعه شده بود که همسر مهدی فخیمزاده، گوهر خیراندیش است؛ تا اینکه او در یکی از جشنوارههای فیلم ایرانی در سال 1395 به همراه همسرش روبهروی دوربین ظاهر شد. حاصل ازدواج آنها یک دختر است که علاقه چندانی به حرفهی پدری و شهرت ندارد.

او چندین نقد سینمایی در نیز «ماهانه سینمایی فیلم» نوشته است. شایان ذکر است که مجله فیلم مشهور به ماهانه سینمایی فیلم، یکی از قدیمیترین نشریات ایران با موضوع سینما است که بیشترین تعداد مخاطب را در بین نشریات تخصصی حوزه سینما در کشور دارد.
فخیمزاده سر صحنهی یکی از فیلمهایش با نام «مشت آخر» در تابستان سال 1397 تصادف شدیدی کرد و به طرز بسیار بدی از نواحی جمجمه سر، فک، نخاع و لگن آسیب دید. اما بااینکه سنی از او گذشته، همچنان پرانرژی است و به فعالیتهای هنری خود به قوت قبل، ادامه میدهد.
فعالیت های مهدی فخیم زاده در تلویزیون
مهدی فخیمزاده از سال 1364 وارد تلویزیون شد و در طول سالهای فعالیت خود در بیش از ده مجموعه تلویزیونی حضور داشته و برخی از آنها را نویسندگی و کارگردانی نیز کرده است. اولین اثری تلویزیونی که فخیمزاده در آن حضورش داشته است، به سال 1364 برمیگردد. او در این سال در مستند داستانی «تاریخ قشم» در نقش شیخ خزعل به ایفای نقش پرداخت. سپس در سال 1375 در سریال تاریخی «تنهاترین سردار» که در مورد زندگانیِ 6 ماه آخر امام حسن مجتبی (ع) ساخته شده بود، بهعنوان بازیگر، در نقش شمر بن ذیالجوشن بازی کرد. شایان ذکر است که نویسندگی و کارگردانی مجموعه تلویزیونی «تنهاترین سردار» را نیز خود او بر عهده داشت.

او 4 سال بعد یعنی در سال 1379 سریال «ولایت عشق» که در مورد دوره امامت امام رضا (ع) بود را نویسندگی و کارگردانی کرد. البته بهعنوان بازیگر در نقش علی بن عثمان نیز در این سریال فاخر به ایفای نقش پرداخت. فخیمزاده بهخاطر کارگردانی این اثر، در ششمین دوره جشن حافظ، برنده جایزه بهترین کارگردان تلویزیونی شد. شایان ذکر است که او در همین جشنواره، نامزد بهترین فیلمنامه تلویزیونی نیز شده بود.

بخشی از آثار تلویزیونی فاخر مهدی فخیمزاده به سریالهای تاریخی و مذهبی مرتبط هستند. اگر شما نیز به این نوع آثار تلویزیونی یا سینمایی علاقه دارید، آگاهی از تاریخ و فلسفه ادیان نیز ممکن است برایتان جذاب باشد. پلتفرم آموزشی فرادرس از طریق لینکهای زیر، به معرفی تاریخ ادیان و فلسفه دینداری در کشورهای مختلف جهان پرداخته و اطلاعات خوبی را درباره زندگی متفکران و اندیشمندان حوزه ادیان در اختیار علاقهمندان این عرصه قرار میدهد. با کلیک بر روی لینک زیر میتوانید به این مجموعه آموزشی دستیابید.
او یک سال بعد، یعنی در سال 1380 سریال «خوابوبیدار» را نویسندگی و کارگردانی کرد و بهعنوان بازیگر نیز در آن حضور داشت. این سریال جنایی یکی از پربینندهترین مجموعههای تلویزیونی اوایل دهه هشتاد شمسی بود که از شبکه اول سیما پخش میشد. او بهخاطر کارگردانی این سریال، جایزه بهترین کارگردانی تلویزیونی در هفتمین دوره جشن حافظ را به خود به خانه برد و در همین جشنواره، نامزد بهترین فیلمنامه تلویزیونی نیز شده بود.

فخیمزاده 2 سال بعد، سریال «همنفس» را نوشت و آن را کارگردانی کرد و به ایفای نقش در آن نیز پرداخت. بد نیست بدانید که این مجموعه تلویزیونی ابتدا در سینماها اکران شد، سپس در قالب یک سریال 5 قسمتی در جعبه جادویی پخش شد. بازیگرانی همچون: رؤیا نونهالی، مریلا زارعی، ناصر آقایی، مصطفی طاری، انوشیروان فاطمی، فرهاد شریفی در سریال «همنفس» با مهدی فخیم زاده همبازی بودند.

«حس سوم»، محصول سال 1384 دیگر سریالِ جنایی بود که مهدی فخیمزاده هم بهعنوان کارگردان، هم نویسنده و هم بازیگر در آن فعالیت کرد. او در این سریال در نقش ایرج به ایفای نقش پرداخت و بهخاطر بازی در این نقش، از نهمین دوره جشن حافظ، برنده جایزه بهترین بازیگر مرد درام تلویزیونی شد. همچنین او در همین جشنواره، نامزد بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه تلویزیونی نیز شده بود. خلاصه داستان این سریال این بود که زنی به اسم سیما – که نسرین مقانلو آن را بازی میکرد – پس از سانحه تصادفی که برایش اتفاق میافتد، قدرت بویایی بسیار عجیبی پیدا میکند، بهگونهای که قادر به رهگیری مواد مخدر میشود. سیما و شوهرش (ایرج) برای این کار از مردم پول میگیرند. در ادامه درگیر یک سری مسائل میشوند که این مسائل و حواشی روایت این سریال را میسازند.

سریال تلویزیونی دیگری که مهدی فخیمزاده آن را نوشت و کارگردانی کرد، سریال «بیصدا فریاد کن» محصول سال 1386 است که از شبکه دوم سیما پخش شد. او در این سریال نیز به ایفای نقش پرداخت. نقش او «غلام عمو حیدر» بود و محمد صادقی، سارا خوئینیها، فریبا کوثری، کامران تفتی، لیلا برخورداری، انوشیروان فاطمی، اردشیر تفتی، فرهاد قائمیان و فرداد صفاخو نیز با او در این سریال همبازی بودند. گفتنی است که ژانر این سریال نیز جنایی بوده و روایت آن در مورد مصرف قرصهای بیرویه اکس و برنج در آن سالها بود.

همانطور که متوجه شدید، مهدی فخیمزاده در بین سالهای 1375 تا 1386 علاوه بر بازیگری و کارگردانی، در زمینه نویسندگی نیز فعالیت داشته و بهخاطر آن تقدیر نیز شده است و برخی از آثاری که او نویسندگی آنها را بر عهده داشته است، از طرف منتقدین مورد تقدیر و تحسین قرار گرفتهاند؛ اگر شما نیز به نوشتن و نویسندگی علاقهمند هستید باید مهارتهایی در حوزه خلق داستان را کسب کنید. خلق داستان نیاز به مهارتهایی مثل: توانایی در طرح داستان، چگونگی تعریف داستان، آشنایی با مفهوم تنه داستان و موارد مرتبط دارد که شما میتوانید آنها را در صورت علاقه و تمایل در لینک آموزشی زیر با عمق بیشتری مطالعه کنید.
یکی دیگر از سریالهایی که مهدی فخیمزاده در ژانر جنایی ساخت، «ساختمان 85» محصول سال 1388 بود که روی آنتن شبکه دو سیما رفت. بد نیست بدانید که این سریال، در ابتدا قرار بود با نام «قتل در ساختمان 85» منتشر شود که این اتفاق نیفتاد. گفتنی است که فخیمزاده نویسنده سریال نبود اما در آن بازی کرد. او در این مجموعه تلویزیونی در نقش «قدرت علیآبادی» به ایفای نقش پرداخت و بازیگرانی همچون: محمود پاک نیت، رؤیا نونهالی، انوشیروان فاطمی، اردشیر تفتی، لیلا برخورداری و عمار تفتی با او همبازی بودند. خلاصه داستان این سریال این بود که در اثر تصادف یکی از ماشینهای ساکنان ساختمان 85 با دیوار پارکینگ این ساختمان، یک جنازه که لابهلای دیوار دفن شده بود، پیدا میشود و پای پلیس، بهمنظور حل پرونده قتل به زندگی ساکنان ساختمان 85 باز میشود؛ ساکنانی که اغلب آنها خلافکار بودند.

فخیمزاده یک سال بعد، یعنی در سال 1389 در فیلم مختارنامه برای بازی در نقش «عمر بن سعد» روبهروی دوربین داوود میرباقری رفت. این سریال در پاییز 1389 برای اولین بار از شبکه اول سیما پخش شد و در سالهای بعد در شبکههای مختلف سیما بازپخش شد. شایان ذکر است که این سریال به زبان عربی ترجمه و در کشورهایی همچون عراق نیز به روی آنتن رفت. شاید برایتان جالب باشد که داوود میرباقری کارگردان «مختارنامه» در یکی از مصاحبههایش گفت که این اثر، با هزینه 20 میلیارد تومان ساخته شده است.

مهدی فخیمزاده در دهه نود شمسی، هیچ اثری را نویسندگی نکرد اما بهعنوان بازیگر، کارگردان و حتی مشاور کارگردان مشغول به فعالیت بود. اولین فعالیت هنری او در دهه نود در تلویزیون، در سال 1391 اتفاق افتاد که بهعنوان بازیگر و مشاور کارگردان در تولید مجموعه «تکیه بر باد» مشارکت کرد. «تکیه بر باد» یک ملودرام اجتماعی بود که محمود معظمی آن را کارگردانی نمود. مهدی فخیمزاده نیز در نقش نادر، روبهروی دوربین این کارگردان رفت. فرامرز قریبیان، افسانه پاکرو، اشکان خطیبی، شهرام عبدلی، گلاره عباسی، فلور نظری، محمد عمرانی و سعید رضایی از دیگر بازیگران این مجموعه تلویزیونی بودند.
«فوق سری» یکی دیگر از سریالهای تلویزیونی است که مهدی فخیمزاده آن را کارگردانی نموده و در مقابل دوربین نیز به ایفای نقش پرداخته است. این سریال که موضوعی پلیسی دارد، در قالب طنز در نوروز 1394 روی آنتن شبکه اول سیما رفت. نام این سریال ابتدا «عملیات فوق سری» بود که بعدها به نام «قورباغه و قناری» تغییر نام یافت و درنهایت با نام «فوق سری» از جعبه جادویی پخش شد. گفتنی است که این سریالِ طنزِ پلیسی، در مورد نحوه برخورد عاملان پخش مواد مخدر و همچنین آگاهی دادن به خانوادههای ایرانی در مورد چگونگی نفوذ تولیدکنندگان و پخشکنندگان مواد مخدر در بین جوانان روی آنتن گیرندههای تلویزیونی مردم ایران رفت. مهدی فخیمزاده در این سریال، در نقشِ سرهنگ نصرالهی/ ناصر افراشته به ایفای نقش پرداخت و بازیگرانی همچون: حبیب دهقاننسب، محمد صادقی، فریبا کوثری، شقایق فراهانی، رامین راستاد، حمیدرضا قلیخانی، بیوک میرزایی، امیرمحمد زند و مهدی میامی با او همبازی بودند.

«دندون طلا» محصول سال 1394 نام یکی از مجموعههایی است که از شبکه نمایش خانگی پخش شد. کارگردان آن به کارگردانی داوود میرباقری بود. مهدی فخیمزاده در این مینی سریال 10 قسمتی، صرفاً بهعنوان بازیگر فعالیت داشت. نقشی که او در این سریال بازی کرد، نقشِ شخصی به نام قنبر دیزل ملقب به دندون طلا بود و بازیگرانی همچون: حامد بهداد، ستاره اسکندری، سیروس گرجستانی، نادر سلیمانی و بیژن افشار به همراه فخیمزاده در آن به ایفای نقش پرداختند.

مهدی فخیمزاده در سال 1395 در یک مجموعه تلویزیونی به نام «علی البدل» به کارگردانی سیروس مقدم روبهروی دوربین رفت. او در این سریال 14 قسمتی _ که نوروز 1396 از شبکه اول سیما پخش شد _ در نقش نریمان خان آبیاری بازی کرد و بازیگرانی همچون: محسن تنابنده، مهدی هاشمی، احمد مهرانفر، حسین محباهری، هادی کاظمی و هومن حاجیعبداللهی با او در این کمدیِ خانوادگی به ایفای نقش پرداختند.

دو مورد دیگر از مجموعههای تلویزیونی که مهدی فخیمزاده در آنها بهعنوان بازیگر فعالیت نموده است، میتوان به «موج اول» و «سلمان فارسی» اشاره کرد.
فعالیت های مهدی فخیم زاده در سینما
مهدی فخیمزاده علاوه بر تلویزیون، در سینما نیز حضور پررنگی داشته است؛ آثار تلویزیونی او تنها مربوط به بعد از انقلاب است؛ اما آثار سینماییاش به قبل از انقلاب برمیگردد. او پیش از انقلاب، در تولید و انتشار 18 فیلم سینمایی دست داشته است؛ فخیمزاده در رزومه آثار پیش از انقلاب خود، عناوینِ بازیگری، نویسندگی، کارگردانی و حتی تهیهکنندگی را به یدک میکشد. او پس از انقلاب نیز در 25 فیلم سینمایی در عناوین مختلفی همچون: بازیگر، نویسنده، طراح اولیه داستان، مشاور فیلمنامه، کارگردان، مشاور کارگردان، دستیار کارگردان، تهیهکننده، طراح لباس و طراح صحنه و لباس فعالیت داشته است. در ادامه بهصورت دقیقتری به تمامی آثار سینمایی که مهدی فخیمزاده در آنها فعالیت کرده و سِمَتهایی که در هر یک داشته است، میپردازیم.
فعالیت های مهدی فخیم زاده در سینمای پیش از انقلاب
نخستین اثر سینمایی که مهدی فخیمزاده در آن بازی کرد، فیلم سینمایی «تپلی» محصول سال 1351 به کارگردانی رضا میرلوحی بود. فخیمزاده در این فیلم – که بر اساس رمان موشها و آدمها اثر جان استاینبک – ساخته شده بود، در نقش کارگر کارخانه، همبازی همایون (در نقش تپلی)، مرتضی عقیلی (در نقش اسی)، زری خوشکام (در نقش همسر امیر)، بهرام وطنپرست (در نقش امیر، صاحب کارخانه)، نعمت اله گرجی (در نقش میرمحسن) و زکریا هاشمی (در نقش سرکارگر بشیر) بود. همچنین، ماری باباجانیان و طاهره غفاری نیز در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.

«خانواده سرکار غضنفر» محصول سال 1351 دومین فیلمی است که مهدی فخیمزاده، پیش از انقلاب، در آن بهعنوان بازیگر، ایفای نقش پرداخته است. او در این فیلم در نقش علی فیش ظاهر میشود و بازیگرانی همچون: نعمت اله گرجی (در نقش آقابالاخان)، بهمن مفید (در نقش اکبر)، مرتضی عقیلی (در نقش عباس)، بهرام وطنپرست (در نقش سرکار غضنفر)، مرجان (در نقش زری) و احمد هاشمی (در نقش میرزا) نیز روبهروی دوربین رضا میرلوحی هنرنمایی کردند.
فیلم «مکافات» محصول سال 1352، سومین فیلمی است که مهدی فخیمزاده در دوران قبل از انقلاب در آن بازی کرده است. کارگردان این فیلم، کامران قدکچیان بود و بازیگرانی همچون: منوچهر وثوق، بهمن مفید، مستانه جزایری، مهدی فخیم زاده، حسین گیل و ملیحه نصیری با فخیمزاده همبازی بودند.
از دیگر فیلمهای پیش از انقلابی که مهدی فخیمزاده در آن به ایفای نقش پرداخت، «فیلم زن باکره» محصول سال 1352 به کارگردانی زکریا هاشمی است. او در این فیلم با منوچهر وثوق، حامده حامدی، مرتضی عقیلی، کارمن اسکویی و فرامرز صدیقی همبازی بود.
«یاور» محصول سال 1353 فیلم دیگری بود که فخیمزاده در آن ایفای نقش کرد. کارگردان این فیلمِ 101 دقیقهای عباس کسایی بود و در کنار مهدی فخیمزاده بازیگرانی همچون: رضا بیک ایمانوردی، آرام، حسین گیل، طاهره غفاری و احمد معینی در آن بازی کردند.
«اسرار گنج دره جنی» به کارگردانی ابراهیم گلستان، ششمین فیلمی است که مهدی فخیمزاده پیش از انقلاب در آن به ایفای نقش پرداخت. بد نیست بدانید که ابراهیم گلستان، کتابی به نام «اسرار گنج دره جنی» بر اساس فیلمنامهی این فیلم، نوشت و منتشر کرد. ازجمله بازیگرانی که همراه مهدی فخیمزاده در این فیلم به ایفای نقش پرداختند میتوان به: پرویز صیاد، مری آپیک، شهناز تهرانی، محمود بهرامی، صادق بهرامی، جهانگیر فروهر، لرتا، عنایت بخشی، باقر صحرارودی و مانی حقیقی اشاره کرد.
فخیمزاده در سال 1354 نسبت به سه سال گذشتهاش، بسیار فعالتر بود. او در این سال در 5 فیلم تلویزیونی نه تنها بهعنوان بازیگر بلکه بهعنوان نویسنده و کارگردان فعالیت کرد. این 5 فیلم عبارتاند از:
- «همخون» (بازیگر)
کارگردان این فیلم کامران قدکچیان و نویسندهی آن سیروس الوند بود. بازیگرانی که در این فیلم با مهدی فخیمزاده همبازی بودند عبارتاند از: بهمن مفید، شهناز تهرانی، مرتضی عقیلی و زکریا هاشمی. این فیلم، روایت 2 برادر به نام مصطفی و مهدی است که داستانهایی برای خواهرشان مریم رخ میدهد.
- «مجازات» (بازیگر، نویسنده، کارگردان)
اولین فیلمی مهدی فخیمزاده که پیش از انقلاب، هم بهعنوان بازیگر، هم بهعنوان نویسنده و هم بهعنوان کارگردان فعالیت داشت، فیلم «مجازات» بود. ازجمله بازیگران این فیلم میتوان به: بهمن مفید، هاله، حسین گیل و احمد معینی اشاره کرد. این فیلم، روایت هاشم بلندپرواز و دوستش رضا جیرجیر است.
- «کمین» (بازیگر، نویسنده)
این فیلم را مهدی فخیمزاده نوشته و کامران قدکچیان آن را کارگردانی کرده بود. ازجمله بازیگرانی که در این فیلم با فخیمزاده همبازی بودند میتوان به: سعید راد، بهمن مفید، سپیده و پروین سلیمانی اشاره کرد. «کمین» همانطور که از اسمش پیداست یک فیلم جنایی بود و روایت آن، روایت یک قتل و دنبالهی آن است.

- «پلنگ در شب» (بازیگر)
فیلم سینمایی «پلنگ در شب» به کارگردانی سعید مطلبی از دیگر آثاری است که مهدی فخیمزاده در سال 1354 در آن بهعنوان بازیگر به ایفای نقش پرداخت. او در این فیلم همبازی ایرج قادری، حمیده خیرآبادی، پروین سلیمانی و اسماعیل شیرازی شد. روایت این فیلم، داستانِ مهدی پلنگ است که از زندان آزاد میشود و فخیمزاده در آن، نقشِ یک کتکخور (نوچه) را بازی میکند.
- «حسرت» (نویسنده)
آخرین فیلمی که فخیمزاده در سال 1354 در تولید آن فعالیت داشت، «حسرت» به کارگردانی نظام فاطمی بود. او در این فیلم بازی نکرد اما نویسندگی آن را برعهده داشت. رضا بیک ایمانوردی، نعمت اله گرجی، محمد ورشوچی سپیده، پرستو گرشا رئوفی و احمد قدکچیان از بازیگران این فیلم بودند. گفتنی است که این فیلم در ژانر خانوادگی، عاشقانه و جنایی تولید و منتشر شد.
فیلم «پیشکسوت» به کارگردانی محمدرضا فاضلی محصول سال 1355 است. این فیلم روایت ذوالفقار موسوم به آقابزرگ است که از سفر بازمیگردد و مهدی فخیمزاده آن را نوشته است. او علاوه بر نویسندگی این فیلم، در آن به ایفای نقش نیز پرداخته است. محمدرضا فاضلی، حسین گیل، حمیده خیرآبادی، علی دهقان و رضا غیاثی ازجمله بازیگرانی هستند که در فیلم «پیشکسوت» با فخیمزاده همبازی بودند.
«پشمالو» دومین فیلم پیش از انقلابی است که مهدی فخیمزاده در آن هم بهعنوان بازیگر، هم بهعنوان نویسنده و هم بهعنوان کارگردان فعالیت داشت. این فیلم 98 دقیقهای در سال 1355 اکران شد و در کنار فخیمزاده بازیگرانی همچون: مرتضی عقیلی، بهمن مفید، شهناز تهرانی و نعمت اله گرجی در آن به ایفای نقش پرداختند. روایت این فیلم، داستان نرگس و پسر میرزا است.
سال 1356 نیز همچون 1354 برای مهدی فخیمزاده یکی از پرکارترین سالهای پیش از انقلاب بود. او در این سال، علاوه بر بازیگری بهعنوان نویسنده، کارگردان و تهیهکننده نیز ظاهر شد. در زیر لیست 4 اثری که مهدی فخیمزاده در سال 1356 در آنها به فعالیت پرداخته است، به همراه توضیحات کافی ارائه شده است:
- «در شهر خبری نیست» (کارگردان، تهیهکننده)
«در شهر خبری نیست»، اولین فیلم سینمایی قبل از انقلاب است که مهدی فخیمزاده، تهیهکنندهی آن بوده است. او علاوه بر تهیهکنندگی، کارگردانی این اثر را نیز بر عهده داشته است. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام علی است که از شهر به تهران آمده و با کریم زندگی میکند و ماجراهایی برای آنها پیش میآید. مرتضی عقیلی، آرام، رضا کرم رضایی، هنگامه و یوسف خلیل پور ازجمله بازیگرانی بودند که روبهروی دوربین مهدی فخیمزاده در فیلم «در شهر خبری نیست» بازی کردند.
- «هزار بار مردن» (بازیگر)
نویسنده و کارگردان این فیلم، جلال مهربان بود و مهدی فخیمزاده در آن روبهروی دوربین به ایفای نقش پرداخت. روایت این فیلم، داستانِ یک پسر کوچک به نام محسن است که پدرش بهتازگی برای دومین بار ازدواج میکند و نامادری محسن، پدرش را مجبور میکند که او را به پرورشگاه بسپارد. پدر به محسن قول میدهد که بعد از چند ماه او را از پرورشگاه بیرون میآورد. محسن که از پدر قطع امید کرده است با شخصی به نام احمد از پرورشگاه فرار میکنند و به خلاف روی میآورند. فخیمزاده در این فیلم، با سعید راد، ملوسک، علی آزاد و محمدتقی کهنمویی همبازی بود.
- «فری دست قشنگ» (بازیگر، نویسنده، کارگردان)
این سومین اثری است که مهدی فخیمزاده، در رزومه پیش از انقلابِ خود، هم بهعنوان بازیگر، هم بهعنوان نویسنده و هم بهعنوان کارگردان در آن فعالیت داشته است. این فیلم، داستانِ جوان بیلیارد بازی را حکایت میکند که فری دست قشنگ نام دارد. او عاشق دخترعمویش به نام پری بوده و منتظر است تا پری از فرنگ بازگردد تا با او ازدواج کند. منوچهر وثوق، رفیع حالتی، عزتالله مقبلی، عباس ناظری بیک و فرخلقا هوشمند در این فیلم 116 دقیقهای با فخیمزاده همبازی بودند.
- «غربتیها» (بازیگر)
این آخرین اثری است که فخیمزاده در سال 1356 در آن به ایفای نقش پرداخته است. کارگردان فیلم سینمایی «غربتیها» جمشید ورزنده بود. این فیلم، روایتگر شب ازدواج فردی به نام حمید با دختری به نام مریم و حواشی پیرامون آن است. بهمن مفید، شهناز تهرانی، حسین گیل، علی آزاد و محمدتقی کهنمویی ازجمله بازیگرانی هستند که در این فیلم با مهدی فخیمزاده همبازی بودند.
و بالأخره در سال 1357، آخرین سال پیش از انقلاب، فخیمزاده موفق شد تنها در 2 اثر سینمایی به فعالیت بپردازد:
- «زخم خنجر رفیق» (بازیگر)
کارگردان این فیلم، عزیزالله بهادری است و فخیمزاده تنها در آن بازی کرده است. روایت این فیلم داستانِ شخصی به نام زری است که از جایی که در آن قرار دارد فرار میکند و از شخصی به نام باباخان میخواهد که در پیدا کردن دخترش، مریم، به او کمک کند. بازیگرانی همچون منوچهر وثوق، نگین، لیلی و جلال پیشواییان در این فیلم با مهدی فخیمزاده همبازی بودند.
- «به دادم برس رفیق» (بازیگر، نویسنده، کارگردان، تهیهکننده)
این اولین اثر سینمایی است که مهدی فخیمزاده علاوه بر بازیگری، نویسندگی و کارگردانی آن، بهعنوان یک تهیهکننده نیز در تولیدش مشارکت داشته است. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام امیر است که جوانی فاسد بوده و به عیاشی مشغول است. علاوه بر مهدی فخیمزاده، هنرمندانی چون حسین گیل، شورانگیز طباطبایی و علی میری نیز در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند. «به دادم برس رفیق» هجدهمین و آخرین اثری است که فخیمزاده تا پیش از انقلاب اسلامی ایران، در آن بهعنوان یک هنرمند فعالیت کرده است.
فعالیت های مهدی فخیم زاده در سینمای پس از انقلاب
فیلم سینمایی «میراث من جنون» نخستین فیلم سینمایی است که مهدی فخیمزاده پس از انقلاب اسلامی در آن بازی کرد. او علاوه بر بازیگری در این فیلم، در مقامِ نویسنده، کارگردان و تهیهکننده نیز نقش داشت. فیلم «میراث من جنون» محصول سال 1360 است که روایت یک اتفاق واقعی پیش از انقلاب بوده و داستان پسری به نام مهدی است که عاشق دختری به نام گلی شده است. فرزانه تأییدی، آرش تاج تهرانی، منوچهر فرید و کیومرث ملکمطیعی از دیگر بازیگران این فیلم بودند. شایان ذکر است که «میراث من جنون» اولین فیلم سینمایی از مهدی فخیمزاده در مقام بازیگر، نویسنده، کارگردان و تهیهکننده پس از انقلاب است.
فیلم دیگری که مهدی فخیمزاده در سال 1360 در آن به ایفای نقش پرداخت، فیلمی بود به نام «اشباح» ساختهی رضا میرلوحی. او علاوه بر بازیگری در این فیلم، در مقام طراح اولیه داستان نیز مشارکت کرد. روایت فیلم «اشباح»، داستان 2 مأمور ساواک _ پس از انقلاب _ است که با نامهای جعلی و مستعار قصد خروج از کشور را دارند؛ به همین خاطر به جنگلی فرار میکنند و ماجراهایی برای آنها پیش میآید که کارشان به نزاع با یکدیگر کشیده میشود. ناصر آقایی نیز در این فیلم، همبازی مهدی فخیمزاده است.
«زخمه» به کارگردانی خسرو ملکان و محصول سال 1362، سومین فیلم سینمایی است که مهدی فخیمزاده پس از انقلاب در آن به ایفای نقش پرداخته است. روایت این فیلم، داستان حسن سنتوری، یک مطرب روحوضی است که در تماشاخانهی لالهزار پایتخت فعالیت دارد. حسن سنتوری، خود دچار اعتیاد شده و زن و فرزندش را نیز به اعتیاد میکشاند. فخری خوروش، رضا کرم رضایی، هوشنگ منصورخاکی، محمدتقی کهنمویی و احمد بهروزی از همبازیان مهدی فخیمزاده در این فیلم هستند.

«خاک و خون»، فیلم سینمایی دیگری است که مهدی فخیمزاده در سال 1362 برای بازی در آن، روبهروی دوربین کامران قدکچیان رفت. روایت این فیلم، داستانِ نزاع دو شخص به نامهای کاک و شازده است که بر سر یک زمین دچار درگیری میشوند. در این فیلم بازیگرانی مثل: ژیلا سهرابی، احمد قدکچیان، رحیم هودی و حسین شهاب در کنار مهدی فخیمزاده به ایفای نقش پرداختهاند.
آخرین فیلمی که فخیمزاده در سال 1362 در آن بازی کرد، فیلم «تفنگدار» به کارگردانی جمشید حیدری است. روایت این فیلم، مربوط به اواخر سلطنت قاجار و ستمهایی است که این حکومت به مردم شهرهای شمال و جنوب کشور روا میدارند و داستان، پیرامون بازیگر اصلی یعنی الهیار میچرخد. جمشید مشایخی، آهو خردمند، داوود رشیدی، عنایت بخشی و مجید مظفری از بازیگرانی بودند که با مهدی فخیمزاده در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.

تنها فیلمی که مهدی فخیمزاده در سال 1363 در آن بازی کرد، فیلم «فرار» به کارگردانی جمشید حیدری است. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام علی است که در زمان جنگ ایران و عراق، به کشور آلمان غربی میگریزد و با یک شخصی به نام مصطفی که مدتها است که به اروپا مهاجرت کرده، آشنا میشود. در این فیلم، بازیگرانی همچون: نعمت حقیقی، حسین شهاب، ملیحه نیکجومند، سوگند رحمانی و مریم کردبچه با مهدی فخیمزاده همبازی شدهاند.

فخیمزاده در سال 1364 در دو فیلم به نامهای «جدال» و «تشریفات» به ایفای نقش پرداخت. او در فیلم سینمایی «جدال» به کارگردانی محمدعلی سجادی، تنها بهعنوان یک بازیگر روبهروی دوربین رفت و در فیلم «تشریفات» هم بهعنوان بازیگر و هم در مقام نویسنده و کارگردان ظاهر شد. فیلم 105 دقیقهایِ «جدال» روایتی از روزهای انقلاب است که طی آن، مردی زخمی به خانه دختری جوان به نام روجا – که با مادر نابینایش زندگی میکند – پناه میبرد. فیلم 110 دقیقهایِ «تشریفات» نیز روایتی از روزهای پیش از انقلاب است که طی آن، جوانی به نام حسن مطرب برای دزدی به خانهای داخل میشود که همسایهی آن خانه، یک روحانی به نام توحید است که اهالی محله را با سخنرانیهایش علیه نظام سلطنتی میشوراند.

مهدی فخیمزاده در سال 1365 در هیچ اثر سینمایی حضور نداشت اما در سال 1366 باز در پردهی سینماهای کشور ظاهر شد. او در این سال، 2 فیلم را در رزومه هنری خود به ثبت رسانده است. اولی فیلم «مسافران مهتاب» به کارگردانی خودش بود. او علاوه بر کارگردانی این فیلم، در مقام بازیگر، نویسنده و تهیهکننده نیز ظاهر شد. روایت این فیلم، داستانِ شخصی به نام سلیمان (با بازی حسین گیل) است که برادری به نام نمکی (با بازی مهدی فخیمزاده) دارد که یک معلول ذهنی است. شایان ذکر است که تکیهکلامهای مهدی فخیمزاده در این فیلم، مدتها ورد زبان عموم جامعه بود. از دیگر بازیگران فیلم «مسافران مهتاب» میتوان به: محمود بهرامی، مهری مهرنیا و خسرو امیرصادقی اشاره کرد.

دومین فیلمی که مهدی فخیمزاده در سال 1366 کار کرد، «بهار در پاییز» نام داشت. او در این فیلم، هم در نقش کارگردان، هم نویسنده و هم بازیگر فعالیت داشت. روایت این فیلم، داستان 4 برادر است که پدر و مادر آنها در بمباران شهرستانی در ایران کشته میشوند و هیچ اثری از جنازهشان پیدا نمیشود. این 4 برادر به خانه پدری در شهر خود برمیگردند و جریان اصلی فیلم شروع میشود. در فیلم «بهار در پاییز» بازیگرانی همچون: هادی اسلامی، جعفر والی، پرویز پورحسینی، مصطفی طاری و فردوس کاویانی با مهدی فخیمزاده همبازی بودند.

فخیمزاده در سال 1367 تنها یک اثر سینمایی را در رزومه خود ثبت کرد. فیلم سینمایی «طپش» به کارگردانی و نویسندگی خودش. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام تقی است که یک قماربازِ آس و پاس است که کیف مردی را میرباید. در داخل آن کیف، هیچ پول یا چیز ارزشمندی پیدا نمیکند جز نامهای که نشان میدهد که صاحب کیف، قصد انتحار دارد. قماربازِ آس و پاس داستان سعی میکند که صاحب کیف را پیدا کند و ماجرای اصلی فیلم از اینجا آغاز میگردد. مهدی فخیمزاده در این فیلم روبهروی دوربین ظاهر نشد و بازی نکرد؛ اما بازیگرانی همچون: اکبر زنجانپور، اسماعیل محرابی، ناصر آقایی، شیرین گلکار، ابراهیم آقاجانی، سامی تحصنی و منیژه آقایی روبهروی دوربین او (بهعنوان کارگردان) ظاهر شدند.

فیلم «خواستگاری» تنها اثر سینمایی است که مهدی فخیمزاده در سال 1368 روی آن کار کرد. او در این فیلم بازیگر نبود اما در مقامِ کارگردان، نویسنده و طراح لباس ظاهر شد. روایت فیلم «خواستگاری» داستانِ پیرمردی است که چند نوه داره و همسرش سالها پیش از دنیا رفته است. این پیرمرد _ با پیرزنی که او نیز صاحب چندین نوه است _ تصمیم به ازدواج مجدد میگیرد. مسئله ازدواج آنها مخالفینی دارد که این مخالفت باعث ایجاد یک سری ماجرای طنز میشود که شاکلهی داستانِ این فیلم را تشکیل میدهد. بازیگرانی مثل: ثریا قاسمی، هادی اسلامی، ثریا حکمت، اسماعیل محرابی، ناصر گیتیجاه، علی برجسته، مینا فتحی و محمد ابهری برای بازی در این فیلم، روبهروی دوربین مهدی فخیمزاده رفتند.

همانطور که گفته شد، مهدی فخیمزاده برای تولید این فیلمِ 102 دقیقهای در نقش طراح لباس نیز ظاهر شد. اگر شما نیز به هنر طراحی لباس و همچنین انجام طرح بر روی پارچه و لباس علاقهمند هستید، میتوانید از آموزشهای مرتبط در پلتفرمهای آموزشی مانند فرادرس استفاده کنید. برای آگاهی از چندوچون طراحی پارچه و لباس پیشنهاد میشود به دورههای آموزشی که در زیر خدمت شما عزیزان ارائه شده است، مراجعه کنید.
- آموزش نرم افزار CLO 3D برای طراحی سه بعدی لباس – کلیک کنید.
- آموزش طراحی پارچه با فتوشاپ و ایلوستریتور Photoshop و Illustrator – کلیک کنید.
همچنین اگر صاحب یک فعالیت تجاری در صنعت مد و پوشاک هستید، لینک آموزشی زیر راهنمای بسیار خوبی برای موفقیت در این زمینه را به شما ارائه میدهد و با مشاهده این مجموعه آموزشی با دانش اصولی و دقیقتری میتوانید کسبوکار خود در این صنعت را گسترش دهید.
فیلم سینمایی «رنو تهران – 29» فیلمی به کارگردانی سیامک شایقی محصول سال 1369 است که مهدی فخیمزاده در آن تنها بهعنوان یک بازیگر ظاهر میشود. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام افشار است که مالک یک خودروی رنو میباشد. افشار روحیهی حساسی دارد و از شخصیتی برخوردار است که بسیار منظم و مرتب و تابع قانون و مقررات است. یک روز افشار به همراه همسرش به یک مهمانی میروند و در حین مهمانی، خودروی آنها دزدیده میشود. این اتفاق به همراه ویژگیهای روحی و شخصیتی آقای افشار باعث ایجاد جنجال و درگیری بین او و همسرش میشود. افشار با همسرش قهر و خانه را ترک میکند و طی ماجراهایی با جوانی آس و پاس _ با ویژگیهای شخصیتی کاملاً مخالف خودش _ آشنا میشود تا با کمک او، رنوی مسروقهاش را پیدا کند. در این فیلم بازیگرانی همچون: حسین سرشار، فرزانه کابلی، فرخلقا هوشمند و پرویز پورحسینی با مهدی فخیمزاده همبازی بودند. این فیلم، آخرین فیلمی بود که فخیمزاده در دهه شصت در آن حضور داشت.

مهدی فخیمزاده فعالیت سینمایی خود را در دهه هفتاد با فیلم «شتابزده» استارت زد. او در این فیلمِ 91 دقیقهای نه تنها بهعنوانِ بازیگر، نویسنده، کارگردان، طراح صحنه و لباس بلکه در مقام تهیهکننده نیز نقش داشت. روایت این فیلم، داستان دو نفر را نشان میدهد که در سالهای اولیه پس از انقلاب و با استفاده از شرایط خاص آن دوران، از راه خلاف، پول درمیآورند و مالاندوزی میکنند و کار به جایی میرسد که روبهروی همدیگر قرار میگیرند. گفتنی است که فیلم «شتابزده» محصول 1370 و یکی دیگر از آثار پس از انقلاب فخیمزاده در ژانر طنز است. ازجمله بازیگرانی که در این فیلم با مهدی فخیمزاده همبازی بودند میتوان به: هادی اسلامی، سوسن سلیمی، خسرو امیرصادقی و لیلی زارع اشاره کرد.

دومین فیلمی که فخیمزاده در سال 1370 کار کرد، فیلم سینمایی «سادهلوح» بود. او در این فیلم در مقامِ نویسنده، کارگردان، طراح صحنه و لباس ظاهر شد. روایت این فیلم، داستانِ فردی به نام رحمان است که پولهایی که از مردم – به بهانه تهیه مسکن – بالا کشیده است و این پولها سالها پس از قتلش در جنگل پیدا میشود. شایان ذکر است که مهدی فخیمزاده در این فیلم بازی نکرد اما بازیگرانی همچون: پرویز نوری، هادی اسلامی، حبیب اسماعیلی، خسرو امیر صادقی و پوراندخت مهیمن روبهروی دوربین او (بهعنوان کارگردان) به ایفای نقش پرداختند.

مهدی فخیمزاده در سال 1371 هیچ اثر سینمایی را در رزومه هنری خود ثبت نکرده است اما در سال 1372 با فیلم «تاواریش» پای به عرصه گذاشت. او برای این انتشار این فیلم در مقامِ بازیگر، نویسنده، کارگردان، تهیهکننده، طراح لباس فعالیت داشت. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام ایرج است که از دست مأموران ایرانی به شوروی میگریزد اما در آن طرف مرز توسط مأموران شوروی دستگیر میشود. ازجمله بازیگرانی که در این فیلم با مهدی فخیمزاده همبازی بودند میتوان به: احمد نجفی، تیگران گریگوریان، ایرا گریگوریان، گورکی آرزومانیان، آناهید مانوکیان، آناهید مرادخانیان، ژرژ گارگنویچ آساطوریان، سوسن پتروسیان، آرسن مانوکیان، آرتور نعلبندیان، آرمن خاچاطوریان، آشوت رانلیان، فرد گریگوریان، سرکیس مارتیروسیان و لئون ملودیان و سعید عالمزاده اشاره کرد. شایان ذکر است که «تاواریش» یکی از قویترین آثار فخیمزاده در دهه هفتاد به شمار میآمد بهگونهای که توانست جوایزی را از جشنوارههای داخلی کسب کند.

فخیمزاده در سال 1372 علاوه بر «تاواریش» روی 2 اثر سینمایی دیگر کار کرد و موفق شد در همان سال آنها را در سینماهای کشور اکران کند. نام این دو فیلم سینمایی «همسفر» و «همسر» بود. او در این دو اثرِ 99 دقیقهای بازیگری نکرد اما نویسندگی و کارگردانی آنها را بر عهده داشت. برای فیلم سینمایی «همسفر» محمد کاسبی و رضا آقاربی و برای فیلم «همسر» مهدی هاشمی، فاطمه معتمدآریا، نسرین مقانلو، پرستو گلستانی و سیروس ابراهیمزاده روبهروی دوربین مهدی فخیمزاده (بهعنوان کارگردان) رفتند.
مهدی فخیمزاده در بین سالهای 1372 تا 1382 در تولید هیچ اثر سینمایی (بهجز فیلم «کلید ازدواج») شرکت نکرد. در فیلم «کلید ازدواج» _ که محصول سال 1376 بود _ نیز صرفاً بهعنوان مشاور فیلمنامه فعالیت نمود. در مورد دلیل عدم فعالیت آنچنانی فخیمزاده در این 10 سال در عرصه سینما میتوان گفت که او در طی این مدت، تمام تمرکزش را روی تولید آثار تلویزیونی ازجمله: «تنهاترین سردار»، «ولایت عشق» و «خوابوبیدار» گذاشت؛ آثار تلویزیونی که در همهی آنها هم بازیگر بود و هم نویسنده و کارگردان! و این زمان و انرژی زیادی از او میگرفت. مخصوصاً نویسندگی و کارگردانی دو اثر تاریخی «تنهاترین سردار» و «ولایت عشق» که نیاز به تحقیقات و گردآوری اسناد متقن تاریخی نیز داشت.
مهدی فخیمزاده پس از 10 سال منفعل بودن در حوزه سینما با ساخت فیلم «همنفس» فعالیت جدی خود را در این حوزه آغاز کرد. او علاوه بر کارگردانی این فیلم، در مقام بازیگر و نویسنده نیز فعال بود. تهیهکنندگی آن را نیز مرتضی شایسته بر عهده داشت. همانطور که قبلاً گفته شد، این فیلم ابتدا بر روی پردهی سینماهای کشور رفت، سپس در قالب یک سریال 5 قسمتی در تلویزیون نیز پخش شد. روایت این فیلم، داستانِ شخصی به نام بهروز است که سابقه بیماریهای روانی دارد و با خانواده برادرش زندگی میکند. در ادامه او بهطور اتفاقی با خانمی به اسم شیرین – که صاحب دو فرزند است _ آشنا میشود و بین آنها علاقه شکل میگیرد. در این فیلم، مهدی فخیمزاده (در نقش بهروز)، رؤیا نونهالی (در نقش شیرین)، مریلا زارعی (در نقش دکتر معتمدی) و ناصر آقایی (در نقش بهزاد) حضور دارند.
فیلم سینمایی «ازدواج به سبک ایرانی» محصول سال 1383 به کارگردانی حسن فتحی از دیگر آثاری است که مهدی فخیمزاده در تولید و انتشار آن، در مقامِ مشاور کارگردان فعالیت کرد. روایت این فیلم سینمایی، روایت دختری به نام شیرین است که با پدر و مادر خود – که متعصب و سختگیر هستند و دیدگاهی سنتی به مقوله ازدواج دارند – زندگی میکند. داریوش ارجمند (در نقش حاج ابراهیم سرپولکی)، فاطمه گودرزی (در نقش اکرم)، شیلا خداداد (در نقش شیرین) و سعید کنگرانی (در نقش دایی مهدی) از بازیگران «ازدواج به سبک ایرانی» بودند. همچنین محمدرضا شریفینیا (در نقش حاج نصرت)، حسام نواب صفوی (در نقش محیالدین)، لادن طباطبایی (در نقش فروزان)، مهری مهرنیا (عمه خانم)، باقر صحرارودی (آقا جمالالدین) و امیرحسین آرمان (در نقش امیرحسین) از دیگر هنرپیشههایی بودند که روبهروی دوربین حسن فتحی به ایفای نقش پرداختند.
شایان ذکر است که حسن فتحی، یکی از کارگردانان مطرح سینما و تلویزیون است که سریالهای پرمخاطبی چون: «شب دهم» و «شهرزاد» از آثار او هستند؛ بااینوجود مهدی فخیمزاده بهعنوان مشاور کارگردان در تولید فیلم «ازدواج به سبک ایرانی» با او همکاری داشت. با مطالعه آثار مهدی فخیمزاده و نقشهای متعددی که در ساخت فیلمهای سینمایی داشته است؛ بهراحتی میتوان دریافت، علاوه بر بازیگری، کارگردان خوب و مطرحی هست و حتی به دیگر کارگردانان مطرح نیز مشاوره میدهد. اگر از علاقهمندان حوزه کارگردانی هستید، اصول اولیه آن نظیر: وظایف یک کارگردان، اندازه نماها، ترکیببندی، زوایای دوربین، عمق میدان، میزانسن متحرک، تحلیل و دکوپاژ و… را میتوانید در مجموعههای آموزشی زیر یاد بگیرید.
بعد از همکاری مهدی فخیمزاده با حسن فتحی که در سال 1383 اتفاق افتاد، تا سال 1392 شاهد هیچگونه فعالیتی از او در عرصه سینما (چه روبهروی دوربین و چه پشت دوربین) نبودیم. او بار دیگر برای قریب به 10 سال، صرفاً به تولید مجموعههای تلویزیونی روی آورده بود. سریالهای تلویزیونی که او در این مدت، در تولید و انتشار آنها مشارکت کرد عبارتاند از:
- «حس سوم» محصول سال 1384 (بهعنوان بازیگر، نویسنده و کارگردان)
- «بیصدا فریاد کن» محصول سال 1386 (بهعنوان بازیگر، نویسنده و کارگردان)
- « ساختمان 85» محصول سال 1389 (بهعنوان بازیگر و کارگردان)
- « تکیه بر باد» محصول سال 1391 (بهعنوان بازیگر و مشاور کارگردان)
اولین فعالیت سینمایی مهدی فخیمزاده در دهه نود شمسی، بازی در فیلم سینمایی «آذر، شهدخت، پرویز و دیگران» به کارگردانی بهروز افخمی است. این فیلم که در سال 1392 بر روی پرده سینماهای کشور اکران شد، 2 سیمرغ بلورین را از سیودومین دوره جشنواره فیلم فجر کسب کرد. شایان ذکر است که مهدی فخیمزاده بهخاطر بازی در این فیلم، در پانزدهمین دوره جشن حافظ، بهعنوانِ نامزد بهترین بازیگر مرد سینما معرفی شد. روایت این فیلم، داستان یک بازیگر مردِ مشهور سینمایی (به نام پرویز) است که همسر خانهدارش (شهدخت) در آخرین فیلمش با او همبازی میشود؛ بهگونهای که بازیِ شهدخت مورد توجه منتقدین سینما قرار میگیرد و این باعث بروز حسادت پرویز نسبت به او میشود. به همین دلیل آنها با هم قهر میکنند؛ اما با بازگشت دخترشان (آذر) از خارج به ایران، رابطه آنها دستخوش تغییراتی میشود. در این فیلم، مهدی فخیمزاده (در نقش پرویز دیوانبیگی)، گوهر خیراندیش (در نقش شهدخت فیروزکوهی) و مرجان شیرمحمدی (در نقش آذر) بازی کردهاند. رامبد جوان نیز دیگر بازیگر این فیلم است که در نقش بهرام کیانی به ایفای نقش پرداخته است. شاید برایتان جالب باشد که این فیلم بیش از 1 میلیارد و 200 میلیون تومان در گیشه فروش داشت.

دومین فعالیت سینمایی مهدی فخیمزاده در دهه نود شمسی، حضور در فیلم «به وقت خماری» به کارگردانی محمدحسین لطیفی بهعنوان بازیگر بود. این فیلمِ 93 دقیقهای در ژانر کمدی – خانوادگی و در سال 1396 روی پرده سینماها رفت و داستان آن مربوط به چند خانواده است که با هم نسبتهای فامیلی نزدیکی دارند و در یک خانه زندگی میکنند. ماجرای فیلم از آنجا پا میگیرد که برای دختر کوچک یکی از خانوادهها یک خواستگار میآید. در این فیلم، مهدی فخیمزاده (در نقش فتحی)، هنگامه قاضیانی (در نقش گلاب)، ابوالفضل پورعرب (در نقش ماشاالله)، پوریا پورسرخ (در نقش هدایت)، هنگامه حمیدزاده (در نقش مژده)، رعنا آزادیور (در نقش نسرین)، هومن برقنورد (در نقش قندی)، هادی کاظمی (در نقش محسن) و شهره لرستانی (در نقش اکرم) حضور دارند.
فیلم بعدی که مهدی فخیمزاده در دهه نود در آن بازهم بهعنوان بازیگر ظاهر شد، «سوءتفاهم» نام دارد که محصول 1396 بود و توسط احمدرضا معتمدی کارگردانی شد. داستان این فیلمِ 92 دقیقهای، داستان یک گروگانگیری است. مریلا زراعی، هانیه توسلی، اکبر عبدی، آرش نوذری، پژمان جمشیدی و کامبیز دیرباز بازیگرانی هستند که در کنار فخیمزاده در این فیلم به ایفای نقش پرداختند.

«مشت آخر» آخرین فیلم سینمایی است که مهدی فخیمزاده در دهه نود در آن به ایفای نقش پرداخت. او در تولید و انتشار این فیلم، بهعنوان کارگردان و نویسنده نیز فعالیت داشت. این فیلم 90 دقیقهای، در آخر پاییز سال 1398 روی پردهی سینماها رفت و فروش خوبی در گیشه نداشت. روایت این فیلم، داستان پیرمردی (به نام رحمت) است که سالها است که در ورزش کاراته مهارت دارد اما بهخاطر امرارمعاش تظاهر به ناتوانی و فرتوتی میکند. او با همکاری یکی از دوستانش معرکههای خیابانی راه میاندازند تا مردم _ برای میانجیگری _ آنها را از هم جدا کنند اما در این میان، این دو جیب مردم را میزنند. گوهر خیراندیش، احمد نجفی، رامین راستاد، حمیدرضا قلیخانی، گلناز خالصی و سیاوش معمارزاده ازجمله بازیگرانی هستند که با مهدی فخیمزاده در این فیلم به ایفای نقش پرداختهاند.

جوایز و افتخارات مهدی فخیم زاده در حوزه سینما
مهدی فخیمزاده در سال 1370 برای فیلمنامه فیلمِ «شتابزده»، دیپلم افتخار بهترین فیلمنامه را از دهمین دورهی جشنواره فیلم فجر گرفت. او همچنین 2 سال بعد، یعنی در سال 1372 برای نگارش فیلمنامه فیلم «همسر»، مورد تقدیر هیئت داوران در دوازدهمین دوره جشنواره فیلم فجر قرار گرفت. شما نیز اگر علاقهمند به حوزه فیلمنامهنویسی هستید و یا برای فیلمنامهنویس شدن، رؤیایی در سر میپرورانید، میبایست از اصول و مبانی این حوزه مطلع باشید. ازجمله اصول مقدماتی فیلمنامهنویسی میتوان به: ایده، نگارش طرح (پیرنگ)، فلاشبک (Flashback) و فلاش فوروارد (FlashForward)، توضیح صحنه و نما و… اشاره نمود. اصول پیشرفته فیلمنامهنویسی نیز شامل: درام و ساختار فیلمنامهنویسی، زمانبندی ساختار سهپرده، شخصیتپردازی، روشهای باورپذیری شخصیت، کاربرد صدا و گفتگونویسی، اصول و تکنیکها و موضوع تعلیق و خلاقیت و… میباشد. برای حرفهای شدن در بهکارگیری این اصول و مفاهیم، میتوانید به آموزشهای ویدئویی وبسایتهای آموزشی نظیر فرادرس مراجعه میکنید. لینک این آموزشها در ادامه، خدمت شما عزیزان ارائه شده است:
او در همان سال، برای بازی در فیلم «تاواریش»، جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را از آنِ خود کرد و بهخاطر آن تقدیر شد. شایان ذکر است فیلم «همسر» _ که فخیمزاده آن را نویسندگی و کارگردانی کرده است _ در نهمین دوره نویسندگان و منتقدین سینما بهعنوان چهارمین فیلم سال انتخاب شد.
مهدی فخیم زاده در شبکه های اجتماعی و راههای ارتباطی با او
مهدی فخیمزاده مانند مهران مدیری، هیچ صفحه رسمی در اینستاگرام یا توییتر و دیگر شبکههای اجتماعی ندارد. (تنها یک صفحه در اینستاگرام وجود دارد که فعالیت آنچنانی در آن صورت نمیگیرد و دارای تیک آبی نیز نیست؛ ازاینجهت در رسمی بودن آن، شبهه وجود دارد. برای ورود به پیج مذکور میتوانید به این لینک + مراجعه کنید.)
اگر علاقهمند هستید که در اینستاگرام، حضور فعالی داشته باشید، تعداد زیادی فالوئر، پستهای شما را ببینند و پیج شما را دنبال کنند و در جریان هوش مصنوعی و الگوریتمهای اینستاگرام قرار بگیرید، توصیه میکنیم که از سلسله آموزشهای کاربردی سایت فرادرس که از طریق لینکهای زیر در دسترس است، استفاده کنید. با استفاده از این آموزشها، میتوانید به درآمد اینترنتی از طریق پیج پربازدید اینستاگرام دستیابید. لینکهایی که در ادامه آمده است، شما را با تکنیکهای افزایش فالوئر در این شبکه اجتماعی و راههای کسب درآمد از آن آشنا میکند.
- نقش شبکه های اجتماعی در برندینگ – کلیک کنید.
- آموزش اصول ساخت تصویر اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی – کلیک کنید.
همچنین دو مجموعه آموزشی زیر به شما کمک میکند که یک کسبوکار در اینستاگرام راهاندازی کنید و به تحلیل رفتار فالوئرهایتان برای افزایش فروش بپردازید:
- آموزش آشنایی با رفتار مصرف کننده در شبکه های اجتماعی – کلیک کنید.
- آموزش کسب و کار در اینستاگرام – کلیک کنید.

سخن پایانی در مورد مهدی فخیم زاده
مهدی فخیمزاده هنرمندی است که با توجه به علاقهاش به ورزشهای رزمی، فیلمهای خوبی در ژانر اکشن برای مخاطبان سینما و تلویزیون ایران ساخته است؛ البته فیلمهایی که او ساخته، مخاطبان خاص خود را دارند و ممکن است موضوع سریالها و فیلمهای او به مذاق بسیاری از دنبالکنندگان آثار تلویزیونی و سینمایی خوش نیاید. شاید او را نتوان با اصغر فرهادی یا دیگر هنرمندانی که _ در عرصه هنر هفتم _ در جشنوارههای بینالمللی برندهی جوایز ارزشمندی شدهاند، مقایسه کرد اما سریالهای تلویزیونی که او ساخته یا صرفاً در آنها بازی کرده؛ برای بسیاری از مخاطبان سینما و تلویزیون ارزشمند است.
او در بسیاری از آثارش (مانند «فوق سری») سعی کرده که فرهنگسازی کند یا مردم را از خطرات احتمالی که در جامعه در حال رخ دادن هستند، آگاه نماید که این کار او علاوه بر جنبه هنری، ارزش فرهنگی نیز دارد. همچنین سریالهای مذهبی که او ساخته برای بسیاری از مردم ایران بسیار ارزشمند بودند و بسیاری از مخاطبان سینما و منتقدان آثار مذهبی او را شایسته تقدیر میدانند.
مخاطب گرامی! اگر شما نیز نظر و دیدگاهی درباره آثار سینمایی و تلویزیونی مهدی فخیمزاده دارید، لطفاً نظرات و دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. باعث خوشحالی ما خواهد بود اگر لینک این مطلب را از طریق کانالها و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید، به اطلاع دوستان و آشنایان برسانید و ما را نیز در اینستاگرام و تلگرام فالو کنید.