مسعود کیمیایی یکی از سرشناس‌ترین کارگردانان سینمای ایران است. او متولد سال 1320 در شهر تهران است که سابقه کارگردانی شماری از مطرح‌ترین فیلم‌های پیش و پس از انقلاب اسلامی را در کارنامه داشته و از کارگردانان دست‌به‌قلم سینمای ایران نیز به شمار می‌رود و مثل نرگس آبیار (کارگردان فیلم‌های: شبی که ماه کامل شد و شیار 143)، رمان‌نویسی چیره‌دست و قهار بوده و کتاب‌هایش بارها تجدید چاپ شده‌اند.

در این پست از مجله اینترنتی تاپریلا، نگاهی داریم به فعالیت‌ها و آثار استاد مسعود کیمیایی. اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی درباره آثار سینمایی و قلم‌فرسایی‌های وی در حوزه نویسندگی دارید، نظرات و دیدگاه‌های خود را از طریق بخش کامنت در انتهای گفتار به اشتراک بگذارید. لطفاً با ما همراه باشید.

بیوگرافی مسعود کیمیایی

همان‌طور که گفته شد، مسعود کیمیایی یکی از سرشناس‌ترین کارگردانان سینمای ایران هم در دوران پیش و هم پس از انقلاب اسلامی است. او را باید مثل: عباس کیارستمی و داریوش مهرجویی، از شناخته‌شده‌ترین سینماگران پیش از انقلاب دانست که آثار فاخری را تولید کرده‌اند. استاد کیمیایی، اگرچه در عرصه بین‌المللی، مثل: استاد عباس کیارستمی و جناب آقای اصغر فرهادی، چهره‌ی شناخته‌شده‌ای نیست، اما آثار او با استقبال گسترده مخاطبان و منتقدان داخلی مواجه شده‌اند.

مسعود کیمیایی، متولد هفتم مرداد سال 1320 در شهر تهران است. او اصالتاً از اهالی محله‌ی چراغ‌برق تهران بود و در 3 سالگی به همراه خانواده به خیابان ری نقل مکان کرد. سپس از آصف‌الدوله به خیابان بهار تهران آمد و در نهایت، ساکنِ مناطق شمالی پایتخت شد. او در طول زندگی خود چند بار ازدواج کرد. جالب است بدانید که گوگوش، خواننده مطرح مقیم خارج از کشور، یکی از همسران او است که از سال 1376 تا 1382 شمسی، با هم زندگی کردند.

در مورد زندگی هنری مسعود کیمیایی نیز باید گفت که در جشنواره‌های فیلم فجر، موفق به دریافت سیمرغ بلورین شده است. شاخص‌ترین اثر استاد کیمیایی، فیلم «قیصر» است که از آن به‌عنوان یکی از معروف‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران یاد می‌کنند. شایان ذکر است که مسعود کیمیایی اهل نقاشی هم هست. اگر شما هم تمایل دارید هنر نقاشی را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنید، ابتدا بهتر است عناصر بصری و عملکرد آن‌ها را بشناسید؛ شناخت عناصر اولیه و تأثیر آن در ارتباط بصری، قواعد درک زبان بصری، معرفی عملکرد رنگ‌ها بر دریافت ذهن و… را بیاموزید. علاوه بر این، اگر علاقه‌مند به نقاشی دیجیتال هستید، پیشنهاد می‌شود که از نرم‌افزارهای حرفه‌ای برای هرچه بیشتر حرفه‌ای شدن کمک بگیرید. ازجمله‌ی این نرم‌افزارها، می‌توان به: فوتوشاپ و میس چف اشاره کرد. برای آشنایی با این نرم‌افزارها، مبانی کلی هنرهای تجسمی، رنگ و کنتراست، پرسپکتیو، طراحی الگو، اتودزنی طرح و ایجاد Concept نیز می‌توانید از مجموعه ویدئوهای آموزشی که در زیر خدمت شما عزیزان ارائه شده است، استفاده بفرمایید.

نقاشی‌های مسعود کیمیایی که در گالری گلستان
نقاشی‌های مسعود کیمیایی که در گالری گلستان

این چهره‌ی برجسته‌ی سینمای ایران، از چهر‌‌ه‌های شاخص «سینمای موج نو» است. او را باید در فهرست سینماگران مؤلف، جریان‌ساز و مؤثر در سینمای نیم‌قرن اخیر ایران در نظر گرفت. فیلم‌سازی صاحبِ سبک که بزرگان سینمای ایران در عرصه بازیگری، تهیه‌کنندگی، صدابرداری و فیلم‌برداری تا گریم و صحنه‌پردازی با وی همکاری داشته‌اند.

یکی از ویژگی‌های فیلم‌سازی مسعود کیمیایی، تلاش موفقیت‌آمیز وی در قهرمان‌سازی در سینمای ایران است. قهرمانانی که او به جامعه هنری ایران معرفی کرده است، بسیار بوده و به همین خاطر، می‌توان آثار استاد مسعود کیمیایی را که در ژانر سیاسی و اجتماعی تولید شده، از آثار جریان‌ساز و قابل‌توجه سینمای ایران دانست.

استاد کیمیایی آغازگر موج نو در سینمای ایران است. با استودیو آریانا فیلم همکاری کرد و سپس برای ساخت فیلم «رضا موتوری»، با سازمان سینمایی پیام ارتباط داشت. اگرچه جوایز سینمایی مسعود کیمیایی، در سطح اسکار فرهادی و نخل طلای عباس کیارستمی نیست، اما نشان‌دهنده‌ی این حقیقت است که نوع نگاه مسعود کیمیایی به سینمای ایران، جایگاه خوبی در خارج از مرزها نیز پیدا کرده و او توانست در جشنواره فیلم برلین، صاحب جایزه شود.

شایان ذکر است که مسعود کیمیایی، اهل قلم و اهل مطالعه و کتاب و پژوهش نیز هست و ذهن خلاق و نکته‌سنجی دارد که ردپای آن را در دیالوگ‌های فوق‌العاده کتاب‌های رمانش نیز می‌توان جست‌وجو کرد.

کتاب هایی از مسعود کیمیایی

  • کتاب جسدهای شیشه‌ای از نشر اختران
  • کتاب سرودهای مخالف، ارکسترهای بزرگ ندارند از نشر اختران
کتاب‌هایی که اثر مسعود کیمایی هستند
کتاب‌هایی که اثر مسعود کیمایی هستند

اگر کتاب «جسدهای شیشه‌ای» مسعود کیمیایی را مطالعه کنید، می‌توانید همان تمِ قهرمان‌سازی و ادبیات گفتاری خاصی که در فیلم‌هایش در چند دهه اخیر شاهد بودیم را در آثار مکتوبش نیز مشاهده کنید و لذت ببرید. اگر شما نیز رگه‌هایی از استعداد و خلاقیت نویسندگی را در خود کشف نموده‌اید و یا علاقه‌مند به یادگیری شیوه‌های مختلف نویسندگی هستید، پیشنهاد ما به شما، استفاده مجموعه آموزش نویسندگی خلاق در وب‌سایت فرادرس می‌باشد. همچنین مجموعه آموزشی داستان‌نویسی فرادرس نیز می‌تواند نقطه شروع خوبی باشند. با دیدن این ویدئوهای آموزشی، می‌توانید با اصول اولیه این هنر آشنا شده و استعدادهای خود را در این حوزه بارور نمایید.

همچنین برای کسب تجربه و آشنایی با هنر نویسندگی، دیگر ویدئوهای آموزشی فرادرس می‌تواند به شما کمک نماید. برای یک نویسنده‌ی خوب شدن، ابتدا باید اصول اولیه نویسندگی و صحیح نویسی را فرا بگیرید و از سد این مانع نیز عبور کنید. مجموعه ویدئویی آموزش مهارت‌های درست‌نویسی و ویراستاری به شما این امکان را می‌دهد تا از روی این مانع عبور کنید و یک گام به هدف خود نزدیک‌تر شوید.

کتاب هایی درباره مسعود کیمیایی و آثارش

  • کتاب مسعود کیمیایی و جهان رمان / نقدی از آرش سنجابی و منصور یاقوتی – نشر افراز
  • کتاب هستی‌شناسی فهم / نقد ادبی از آرش سنجابی و منصور یاقوتی – انتشارات آمه
  • کتاب مجموعه مقالات در نقد و معرفی مسعود کیمیایی / از خط قرمز تا فریاد – زاون قوکاسیان – انتشارات آگاه
  • کتاب شناخت‌نامه مسعود کیمیایی / در دو جلد از مهدی مظفری ساوجی – نشر سنگ قیصر
  • کتاب جست‌وجوی خط مبارزه در آثار مسعود کیمیایی ۱۳۵۶–۱۳۴۵ / نوشته مشترک پیر بالدوکی و بهرام شیراوژن و ترجمه جمشید ارجمند

تم آثار سینمایی مسعود کیمیایی

مسعود کیمیایی، ساخت آثارش را از اواسط دهه چهل شمسی آغاز کرد. در سال 1345 شمسی بود که فعالیت سینمایی را با دستیاری استاد ساموئل خاچیکیان شروع کرد و فیلم «خداحافظی» از اولین تجارب سینمایی وی به شمار می‌آید.

مسعود کیمیایی مثل عباس کیارستمی، هیچ سابقه تحصیلات آکادمیک سینمایی ندارد و برخلاف اصغر فرهادی، هیچ مدرک دانشگاهی در حوزه سینما ندارد. او هر چه از سینما در 50 سال اخیرش دارد، محصول تجربه و تمرین و تلاش و شکست و موفقیت است. او را باید کوله باری از تجربه دانست که در کلاس‌های فیلم‌سازی خود در تهران، به هنرجویان و تازه‌واردان عرصه هیجان‌انگیز سینما، آموزش می‌دهد.

تم بسیاری از فیلم‌های مسعود کیمیایی، پیرامون ارزش‌های انسانی است. داستان غیرت و جوانمردی و دیالوگ‌های داش‌مشتی‌ها و لوطی‌ها و روایتی از زندگی و مشکلات و چالش‌های مردمانی که نمونه آن‌ها را در اطراف خود زیاد دیده یا درباره آن‌ها زیاد شنیده‌ایم. فیلم‌هایش برای عموم، قابل‌درک است. گنگ و پیچیده نیست و چون قهرمان‌پروری دارد، در طول زمان، کهنه نمی‌شود. هنوز هم میلیون‌ها نفر در سراسر کشور، با قهرمانان فیلم‌های مسعود کیمیایی، خاطره داشته و با آن‌ها زندگی کردند. علاوه بر این، آفرینش قهرمان و قهرمان‌پروری، بخش جدانشدنی از تم فیلم‌سازی این فیلم‌ساز بزرگ سینمای ایران است. کیمیایی شمار زیادی از هنرپیشه‌های ناشناخته را به جامعه هنری ایران معرفی کرد و از آن‌های سلبریتی ساخت. دیالوگ فیلم‌های کیمیایی مثل دیالوگ‌های سینمای علی حاتمی (سعدی سینمای ایران)، جان دارد و در ذهن‌ها به خوبی جای می‌گیرد.

ارتباط انسانی–عاطفی شخصیت‌های فیلم‌های مسعود کیمیایی و موسیقیِ متنِ آثار سینمایی‌اش، از دیگر نقاط بارز و شاخص آثار او است. از رئالیسم تا نوستالژیک، روندی است که آثار کیمیایی طی می‌کند تا محصولی جذاب و خاطره‌انگیز را در اذهان مخاطبان حک کند.

کیمیایی، زبان کوچه و بازار را می‌شناسد. بین مردم زندگی می‌کند و مثل مرحوم عباس کیارستمی که عکاس زبردستی بود، خوب می‌دید و خوب می‌نوشت. این خوب دیدن و خوب نوشتن، قدرتی به مسعود کیمیایی داده تا دیالوگ‌ها و مونولوگ‌های پروپیمانی را برای کاراکتر فیلم‌هایش به‌خصوص قهرمان‌هایش خلق کند که برای قلب و چشم مخاطب ایرانی، دل‌نواز و چشمگیر است.

مشهورترین دیالوگ‌های سینمای ایران را می‌توان در آثار مسعود کیمیایی جست‌وجو کرد. دیالوگ‌های بهروز وثوقی و ملک‌مطیعی فقید، از آن جمله است. از «قیصر» تا «گوزن‌ها»، شاهد دیالوگ‌های ماندگار قهرمانان فیلم‌های مسعود کیمیایی هستیم. اگر شما نیز قصد دارید همچون استاد کیمیایی در زمینه دیالوگ‌نویسی بدرخشید، بهتر است ضمن شناخت ژانرها، ابتدا در خصوص نگارش دیالوگ، اشتباهات رایج در دیالوگ‌نویسی و عناصر دیالوگ‌نویسی (ریتم، حال و هوا، اتمسفر) آموزش ببینید. برای این منظور، پیشنهاد ما به شما این است که به مجموعه‌های آموزشی مرتبط با این حوزه در پلتفرم‌های آموزشی مختلف از جمله فرادرس مراجعه کنید. لینک این مجموعه ویدئوهای آموزشی در زیر به شما عزیزان ارائه شده است.

مروری بر آثار مسعود کیمیایی از بیگانه بیا تا خائن کشی

مسعود کیمیایی از سال 1347 تا انتهای قرن سیزدهم، 32 اثر را ساخته است. او در دهه‌ی 40 سه اثر، در دهه‌ی 50 هشت اثر، در دهه‌ی 60 پنج اثر، در دهه‌ی 70 هفت اثر، در دهه 80 پنج اثر، در دهه 90 چهار اثر را کارگردانی کرد که در قالب جدول زیر، نام هر اثر و سال تولید آن را مشاهده می‌کنید:

مجموعه آثار سینمایی مسعود کیمیایی در گذر زمان
دهه 40 شمسی بیگانه بیا (۱۳۴۷)، قیصر (۱۳۴۸)، رضا موتوری (۱۳۴۹)
دهه 50 شمسی داش‌آکل (۱۳۵۰)، بلوچ (۱۳۵۱)، خاک (۱۳۵۲)، گوزن‌ها (۱۳۵۳)، پسر شرقی (۱۳۵۴)، غزل (۱۳۵۵)، اسب (۱۳۵۵)، سفر سنگ (۱۳۵۶)
دهه 60 شمسی خط قرمز (۱۳۶۱)، تیغ و ابریشم (۱۳۶۴)، سرب (۱۳۶۷)، دندان مار (۱۳۶۸)، گروهبان (۱۳۶۹)
دهه 70 شمسی ردپای گرگ (۱۳۷۰)، تجارت (۱۳۷۳)، ضیافت (۱۳۷۴)، سلطان (۱۳۷۵)، مرسدس (۱۳۷۶)، فریاد (۱۳۷۷)، اعتراض (۱۳۷۸)
دهه 80 شمسی سربازهای جمعه (۱۳۸۲)، حکم (۱۳۸۳)،  رئیس (۱۳۸۵)،  محاکمه در خیابان (۱۳۸۷)، جرم (۱۳۸۹)
دهه 90 شمسی متروپل (۱۳۹۲)، قاتل اهلی (۱۳۹۵)، خون شد (۱۳۹۸)،  خائن‌کشی (۱۳۹۹)

در ادامه به معرفی هر یک از این آثار خواهیم پرداخت.

مسعود کیمایی اولین اثر سینمایی‌اش به نام «بیگانه بیا» در سال 1347 را ساخت. خلاصه‌ی داستان فیلم «بیگانه بیا» در مورد مرد جوانی است که بی‌توجه به دختری – که از رابطه با او صاحب فرزندی شده است – برای تحصیل به خارج از کشور مهاجرت می‌کند؛ به این دلیل، دختر ناامید و سرخورده می‌شود و در این حین، دست به خودکشی می‌زند؛ اما مرد جوان دیگری، دختر را نجات می‌دهد و او را از این تصمیم بازمی‌دارد و در نهایت با او ازدواج می‌کند. مردِ جوانِ به فرنگ رفته، پس از مدتی از سفرش برگشته و با دیدن وضع موجود، خود را به‌شدت تنها و بیگانه می‌یابد و به همین خاطر دست به خودکشی می‌زند. در فیلم «بیگانه بیا» بازیگرانی همچون: بهروز وثوقی، فرامرز قریبیان و فرخ ساجدی به ایفای نقش پرداختند و مارینا متر نیز در نقش فرنگیس، در این فیلم بازی کرد.

مسعود کیمیایی خندان در کنار بهروز وثوقی
مسعود کیمیایی خندان در کنار بهروز وثوقی

در سال 1348، یکی از مطرح‌ترین فیلم‌های تاریخ سینمای ایران با نام «قیصر» توسط مسعود کیمیایی ساخته و در ابتدای زمستان آن سال اکران شد. این فیلم، دومین فیلمی بود که استاد کیمیایی ساخت. بد نیست بدانید که او علاوه بر کارگردان، نویسنده‌ی اثر نیز بود. روایت این فیلم، روایت تجاوز، انتقام و قتل است و بهروز وثوقی – برادرِ کوچک فرمان که در جریان فیلم به قتل می‌رسد – ستاره فیلم بود. به عبارت بهتر، بهروز وثوقی با نقش‌آفرینی در این فیلم، تبدیل به یکی از سلبریتی‌های همیشگی سینمای ایران شود. او با نقش‌آفرینی در کاراکتر قیصر و پوری بنایی به‌عنوان نامزد قیصر، بازیگران خاطره‌ساز این فیلم بودند و بزرگانی چون ناصر ملک‌مطیعی و جمشید مشایخی در کنار آن دو در این فیلم به نقش‌آفرینی و هنرنمایی پرداختند. شایان ذکر است که فیلم «قیصر» به کارگردانی مسعود کیمیایی، در به‌وجودآمدن موجی نو در سینمای ایران نقش به‌سزایی داشت.

خبر اکران فیلم سینمایی قیصر به کارگردانی مسعود کیمیایی در یکی از روزنامه‌های آن دوران
خبر اکران فیلم سینمایی قیصر به کارگردانی مسعود کیمیایی در یکی از روزنامه‌های آن دوران

«رضا موتوری»، سومین اثر مسعود کیمیایی است که آن را در سال 1348 ساخت. از مشهورترین فیلم‌های سینمایی پیش از انقلاب که در کارنامه او، می‌درخشد. «رضا موتوری» یک درام ایرانی بود که در آن بهروز وثوقی با فریبا خاتمی، پروین ملکوتی و بهمن مفید، هم‌بازی شده بود.

پوستر فیلم سینمایی رضا موتوری به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی رضا موتوری به کارگردانی مسعود کیمیایی

«داش‌آکل»، چهارمین ساخته مسعود کیمیایی بود. این فیلم نیز همچون 3 اثر قبلی، از فیلم‌های خاطره‌انگیز و نوستالژیک سینمای ایران به شمار می‌رود. فیلم «داش‌آکل» با آن دیالوگ‌های جاودانه‌ی بهروز وثوقی، بهمن مفید، کنعان کنعانی و به‌خصوص مری اپیک، روایت قهرمانی داش‌آکل شیرازی‌ها است. شایان ذکر است که مسعود کیمیایی علاوه بر کارگردانی، نویسندگی این فیلم را نیز برعهده داشت و بعضی‌ها، این موضوع را از دلیل ماندگاری فیلم «داش‌آکل»، در ذهن سینمایی مردم ایران می‌دانند. شایان ذکر است که استاد کیمیایی به‌خاطر نوشتن فیلم‌نامه «داش‌آکل»، در انجمن بین‌المللی فیلم تاشکند در سال 1971 برنده جایزه بهترین فیلم‌نامه شد.

پوستر فیلم سینمایی داش‌آکل به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی داش‌آکل به کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «بلوچ» محصول سال 1351 از دیگر آثار مسعود کیمیایی است. این فیلم همچون فیلم‌های قبلی او مطرح نیست اما بازیگران مطرحی مانند: بهروز وثوقی، جلال پیشواییان و شمسی فضل‌اللهی در آن به ایفای نقش پرداختند. روایت این فیلم، داستان 2 گروه قاچاقچی در زاهدان است که با هم درگیر می‌شوند.

پوستر فیلم سینمایی بلوچ به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی بلوچ به کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم «خاک»، دیگر اثر مسعود کیمیایی است. محصول سال 1352 با تهیه‌کنندگی مهدی میثاقیه که بر اساس داستان آوسنه بابا سبحان از محمود دولت‌آبادی ساخته شده است. روایت این فیلم، داستان یک زن فرنگی است که همسر ارباب یک روستا است و یک مباشر شرور به نام غلام دارد. این زن پس از مرگ ارباب روستا، به کمک غلام، از پسران ارباب می‌خواهد که مالکیت زمینش را به او برگردانند. در این فیلم، فرزانه تأییدی و فرامرز قریبیان، هم‌بازی بهروز وثوقی بودند.

پوستر فیلم سینمایی خاک به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی خاک به کارگردانی مسعود کیمیایی

از دیگر آثار سینمایی مسعود کیمیایی، فیلم «گوزن‌ها» محصول سال 1353 است. این فیلم نیز از فیلم‌های سرشناس سینمای ایران پیش از انقلاب بود و به‌عنوان یک اثر فاخر در کارنامه استاد کیمیایی ثبت شد. «گوزن‌ها» ، محتوایی سیاسی داشت و در زمان خود جنجال‌برانگیز نیز شد و راویت آن، داستانِ دو کاراکتر به نام‌های: قدرت و رسول است. نصرت پرتوی، فرامرز قریبیان، پرویز فنی‌زاده و گرشا رئوفی، پروین سلیمانی، سعید پیردوست، جهانگیر فروهر و نعمت‌الله گرجی از هنرپیشه‌های مطرح این فیلم بودند. شایان ذکر است که نویسندگی «گوزن‌ها» را نیز خود استاد کیمیایی برعهده داشت.

پوستر فیلم سینمایی گوزن‌ها به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی گوزن‌ها به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم کوتاهِ 38 دقیقه‌ایِ «پسر شرقی»، از دیگر آثار سینمایی مسعود کیمیایی است که در سال 1354 ساخته شده و به تهیه‌کنندگیِ مرکز سینماییِ کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پیش از انقلاب تولید شد. روایت این فیلم، داستان یک عده بچه‌محل است که برای هوا کردن بادکنکی به دو دسته تقسیم می‌شوند. نویسندگی این اثر را نیز خود استاد کیمیایی برعهده داشت.

مسعود کیمیایی در سال 1355، فیلمی به نام «غزل» را ساخت و آن را نویسندگی کرد. این فیلم سینمایی، روایت دو برادر به نام حجت (با بازی محمدعلی فردین) و زین‌العابدین (با بازی فرامرز قریبیان) است که نگهبان جنگل هستند و هرچند با هم زندگی می‌کنند اما به تنهایی در یک کلبه‌ی جنگلی روزگار را می‌گذرانند. این دو برادر، یک روز متوجه می‌شوند که عده‌ای برای قطع کردن درختان به جنگل آمده‌اند و ماجرا از آنجا آغاز می‌شود که حجت به دنبال آن‌ها می‌رود و با زنی معروفه به نام غزل (با بازی پوری بنایی)، به کلبه برمی‌گردد. امرالله صابری، پروین سلیمانی، سعید پیردوست و نصرت کریمی، از دیگر بازیگرانِ «غزل» کیمیایی بودند. شایان ذکر است که استاد کیمیایی در جشنواره بین‌المللی فیلم مانهایم–هایدلبرگ در سال 1976 برنده مدال نقره برای فیلم «غزل» شد.

پوستر فیلم سینمایی غزل به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی غزل به کارگردانی مسعود کیمیایی

اثر دیگر مسعود کیمیایی در سال 1355، فیلمِ کوتاهی به نام «اسب»‌ است که تهیه‌کنندگی و نویسندگی آن را نیز خودش برعهده داشت.

پوستر فیلم کوتاه سینمایی اسب به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم کوتاه سینمایی اسب به کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم «سفر سنگ» محصول سال 1356، از دیگر آثار سینمایی مسعود کیمیایی است. این فیلم که از آثار خوش‌ساخت او نیز به شمار می‌رود، توسط بهزاد فراهانی (پدرِ گلشیفته) نوشته شده و فیلم‌برداری آن در روستای زیاران استان قزوین انجام شده است. سعید راد، فرزانه تأییدی، محمدرضا فاضلی، حسین گیل، گیتی پاشایی و سعید پیردوست از جمله هنرپیشه‌های این فیلم بودند؛ فیلمی که داستان استعمارگرایی ارباب روستا را روایت می‌کرد. شایان ذکر است که «سفر سنگ» آخرین اثر مسعود کیمیایی پیش از انقلاب و همچنین آخرین اثرش در دهه پنجاه شمسی است. همچنین باید بدانید که استاد کیمیایی برای فیلم «سفر سنگ» در جشنواره بین‌المللی فیلم قاهره در سال 1979 برنده جایزه بهترین کارگردانی شد و در همان جشنواره، جایزه پلاک طلایی سازمان بین‌المللی سینمای کاتولیک را نیز به خانه برد.

پوستر فیلم سینمایی سفر سنگ به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی سفر سنگ به کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم «خط قرمز» از دیگر آثاری است که مسعود کیمیایی آن را به اقتباس از کتاب شب سمور اثر استاد بهرام بیضایی نوشت و در سال 1360 ساخت. در این فیلم 112 دقیقه‌ای سعید راد، فریماه فرجامی، خسرو شکیبایی، امرالله صابری، سعید پیردوست و جمشید آریا (هاشم‌پور) نقش‌آفرینی کردند. روایت «خط قرمز» داستان یک ساواکی به نام امانی است که با زنی به نام لاله ازدواج می‌کند. شایان ذکر است که این فیلم در سال 1397 پس از 37 سال توقیف، اکران شد.

پوستر فیلم سینمایی خط قرمز به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی خط قرمز به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «تیغ و ابریشم» محصول سال 1364 است. کارگردانی و نویسندگی آن را مسعود کیمیایی برعهده داشته و محمد صالح علا، جلال پیشواییان، جمشید هاشم‌پور و فریماه فرجامی در آن نقش‌آفرینی کردند. این فیلم 108 دقیقه‌ای در اثنای جنگ تحمیلی ساخته شد. «تیغ و ابریشم»، در مورد تصمیم شومی است که در بانکوک گرفته می‌شود. مطابق این تصمیم، قرار است یک محموله‌ی 20 تنی هروئین به ایران وارد شود و در مدارس، دانشگاه‌ها و حتی جبهه‌های جنگ توزیع گردد اما… .

پوستر فیلم سینمایی تیغ و ابریشم به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی تیغ و ابریشم به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم «سرب» محصول سال 1367 است؛ به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی. داستان این فیلم، مربوط به سال‌های 1330 است و در مورد یک زوج جوان یهودی است که مانند بسیاری از یهودیانِ آن سال‌ها، قصد عزیمت به سرزمین موعود را دارند. «سرب» از جمله آثار استاد کیمیایی است که در جشنواره فیلم فجر، نیز کاندید چند سیمرغ بلورین شد. هادی اسلامی، جلال مقدم، فریماه فرجامی، امین تارخ، جمشید مشایخی، فتحعلی اویسی، از جمله هنرپیشه‌های این فیلم بودند. جلال‌الدین معیریان (گریمور این فیلم)، سیمرغ بلورین بهترین چهره‌پردازی را برای این فیلم در هفتمین جشنواره فیلم فجر دریافت کرد؛ همچنین، محمود کلاری (فیلم‌بردار آن) سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری از این جشنواره را از آن خود کرد.

پوستر فیلم سینمایی سرب به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی سرب به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «دندان مار» به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی در سال 1368 ساخته شد؛ با تحسین منتقدان مواجه گردید، جایزه هیئت داوران جشنواره‌ی فیلمِ برلین را از آن خود کرد و برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره بین‌المللی فیلم مونترآل کانادا نیز شد. روایت آن، در مورد شخصی به نام رضا، کارگر چاپخانه است که پس از فقدان مادرش، یادگاری‌های او و پلاک برادر مفقودش را برمی‌دارد و در یک مسافرخانه ساکن می‌شود. فرامرز صدیقی، گل‌چهره سجادیه، احمد نجفی، جلال مقدم، فریبا کوثری، حسن رفیعی، نرسی گریگا و سعید پیردوست از جمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به هنرنمایی پرداختند. شایان ذکر است که این فیلم، دو نامزدی را از جشنواره‌های بین‌المللی از آن خود کرد. یکی، نامزد جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین در سال 1991 و دومی نامزد جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره بین‌المللی فیلم شیکاگو در سال 1992.

پوستر فیلم سینمایی دندان مار به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی دندان مار به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «گروهبان»، دیگر اثر سینمایی مسعود کیمیایی است که پس از انقلاب ساخته شد و محصول سال 1369 است. استاد کیمیایی علاوه بر کارگردانی این فیلم، هم در مقامِ نویسنده، هم تهیه‌کننده، هم طراح صحنه و لباس فعالیت داشت. روایت فیلم «گروهبان»، در مورد شخصی به نام رستم است که گروهبان ارتش بوده و بعد از اتمام جنگ تحمیلی با وضع روحی بدی به زادگاهش بازمی‌گردد. احمد نجفی، گل‌چهره سجادیه، شاهد احمدلو، سعید پیردوست و میرمحمد تجدد از جمله بازیگرانی بودند که در این فیلم نقش‌آفرینی کردند. بد نیست بدانید که مدیر تولید این فیلم، سیروس مقدم بوده و بر اساس طرحی از کامبوزیا پرتوی (کارگردان ایرانی) ساخته شد. این فیلم توانست در سال 1992، نامزد جایزه شیر طلایی جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شود.

پوستر فیلم سینمایی گروهبان به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی گروهبان به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

همان‌طور که گفته شد، استاد کیمیایی برای تولید فیلم سینمایی «گروهبان» در نقش طراح لباس نیز ظاهر شد. اگر شما نیز به هنر طراحی لباس و همچنین انجام طرح بر روی پارچه و لباس علاقه‌مند هستید، می‌توانید از آموزش‌های مرتبط در پلتفرم‌های آموزشی مانند فرادرس استفاده کنید. برای آگاهی از چندوچون طراحی پارچه و لباس پیشنهاد می‌شود به دوره‌های آموزشی که در زیر خدمت شما عزیزان ارائه شده است، مراجعه کنید.

همچنین اگر صاحب یک فعالیت تجاری در صنعت مد و پوشاک هستید، لینک آموزشی زیر، راهنمای بسیار خوبی برای موفقیت در این زمینه را به شما ارائه می‌دهد و با مشاهده این مجموعه آموزشی با دانش اصولی و دقیق‌تری می‌توانید کسب‌وکار خود در این صنعت را گسترش دهید.

با پایان یافتن دهه 60 شمسی، استاد کیمیایی در دهه 70 پرکار تر ظاهر شد. وی در این دهه توانست 7 اثر سینمایی را خلق کند که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

فیلم سینمایی «ردپای گرگ» محصول سال 1370 است. از دیگر آثار استاد کیمیایی که شاهد همکاری وی با فرامرز قریبیان هستیم. جالب است بدانید که نیکی کریمی برای نخستین بار روبه‌روی دوربین کیمیایی قرار گرفت و منوچهر حامدی، جلال مقدم و امیرحسین شهری نیز با او به نقش‌آفرینی پرداختند. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام رضا (با بازی فرامرز قریبیان) است که سه روز پیش از ازدواجش با دختری به نام طلعت (با بازی گل‌چهره سجادیه) به زندان می‌افتد. او به مدت بیست سال در زندان می‌ماند و پس از آزادی به سراغ طلعت – که خیاطی می‌کند – می‌رود و متوجه می‌شود که دوست ایام جوانی‌اش، صادق خان (با بازی منوچهر حامدی) مسبب زندان رفتن او بوده است. نیکی کریمی نیز نقش نگین در این فیلم را بازی می‌کند. گفتنی است که این فیلم 97 دقیقه‌ای در اواخر تابستان سال 1372 اکران شد و بیش از 17 میلیون تومان فروش را تجربه کرد.

پوستر فیلم سینمایی ردپای گرگ به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی ردپای گرگ به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم «تجارت» محصول سال 1373 است. پولاد کیمیایی به‌منظور نقش‌آفرینی در این فیلم، برای نخستین بار روبه‌روی دوربین پدرش رفت. در این فیلم – که بیشتر سکانس‌های آن در کشور آلمان فیلم‌برداری شده بود – بازیگرانی دیگری چون فرامرز قریبیان، آرش یغمایی و جلال پیشواییان نیز به نقش‌آفرینی پرداختند. روایت این فیلم، داستان یک ژورنالیست است که به‌خاطر دیدن تنها فرزندش سیاوش، از آمریکا به آلمان می‌رود و در آنجا متوجه می‌شود که… .

پوستر فیلم سینمایی تجارت به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی تجارت به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «ضیافت» به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی، محصول سال 1374 است. روایتِ این فیلم، داستان هفت جوان است که باهم رفیق هستند و ماجرای آن به سال‌های پیش از انقلاب بازمی‌گردد؛ این هفت رفیق با هم قول و قرار می‌گذارند که چند سال بعد در رستورانی دوباره همدیگر را ملاقات کنند اما یکی از آنها درگیر مسائل و مشکلاتی می‌شود و نمی‌تواند خود را به قرار برساند. پارسا پیروزفر و فریبرز عرب‌نیا بازیگران اصلی این فیلم بودند و بهزاد خداویسی، حسن جوهرچی و رامین پرچمی نیز از دیگر بازیگرانی بودند که روبه‌روی دوربین استاد کیمیایی به هنرنمایی پرداختند. گفتنی است که این فیلم 90 دقیقه‌ای را امیرحسین شریفی تهیه‌کنندگی کرد.

پوستر فیلم سینمایی ضیافت به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی ضیافت به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

از دیگر آثار برجسته مسعود کیمیایی در بعد از انقلاب، فیلم «سلطان» است. محصول سال 1375 که فریبرز عرب‌نیا و هدیه تهرانی در آن حضور داشتند و حسن جوهرچی، پولاد کیمیایی، کیانوش گرامی، ژاله علو و رضا کیانیان، نیز از هنرپیشه‌های شاخص این فیلم بودند. «سلطان» از فیلم‌های پرفروش و مطرح اواسط دهه هفتاد شمسی لقب گرفت. راویت این فیلم، درباره شخصی به نام مریم (با بازی هدیه تهرانی) است که یک کیف حاوی اسنادی در دست دارید که نشان می‌دهند او مالک یک باغ 500 متری است و جیب‌بری به نام ناصر بلبل که هم‌خانه‌ی شخصی به نام سلطان (با بازی فریبرز عرب نیا) است، کیف را در فرودگاه از مریم می‌دزد. ماجرای فیلم به‌گونه‌ای پیش می‌رود که مریم، سلطان را می‌یابد و بین آن‌ها عشقی شکل می‌گیرد. جالب است بدانید که این نخستین اثر سینمایی است که هدیه تهرانی در آن حضور داشت.

پوستر فیلم سینمایی سلطان به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی سلطان به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

استاد کیمیایی یک سال پس از ساخت فیلم «سلطان»، فیلم «مرسدس» را ساخت. نویسندگی آن را اصغر عبداللهی برعهده داشت و خودِ استاد کیمیایی نیز در نگارش سناریو، مشارکت کرد. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام اسفندیار است که مأمور می‌شود به‌جای پدرش با مرسدس بنز به سفر برود؛ اما او سفر را – به این نیت که یک روز با مرسدس بنز به همراه دوستانش خوش بگذراند – به تعویق می‌اندازد. در آن یک روز، آنها آنچنان اتفاقات بدی را تجربه می‌کنند که تصمیم می‌گیرند، مرسدس بنز را به آتش بکشند. محمدرضا فروتن (در نقش اسی و به‌عنوان بازیگر نقش اصلی)، مرجان شیرمحمدی (در نقش زیبا)، رامبد شکرآبی (در نقش حمید) و پارسا پیروزفر (در نقش یحیی) از جمله بازیگران این فیلم 86 دقیقه‌ایِ محصول سال 1376 هستند.

پوستر فیلم سینمایی مرسدس به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی مرسدس به کارگردانی مسعود کیمیایی

از دیگر آثار مسعود کیمیایی، فیلم «فریاد» محصول سال 1377 است. روایت این فیلم، داستانِ شخصی به نام فاروق، گاراژداری در جنوب کشور است که مشکلاتی با سهراب دارد و به او اجازه نمی‌دهد که برای خودش به‌طور مستقل کار کند، به همین دلیل، آن‌ها با هم درگیر می‌شوند و در این اثنا فاروق سکته می‌کند و می‌میرد. برادران او نیز برای گرفتن انتقام به دنبال سهراب می‌گردند. محمدرضا فروتن، میترا حجار، کیانوش گرامی، عنایت بخشی، اکبر معززی و جمشید جهان زاده در این فیلم روبه‌روی دوربین استاد کیمیایی به هنرنمایی پرداختند. بد نیست بدانید که این فیلم 91 دقیقه‌ای را ناصر شفق تهیه‌کنندگی کرد.

پوستر فیلم سینمایی فریاد به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی فریاد به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «اعتراض» به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی، محصول سال 1378 بود که تهیه‌کنندگی آن را سید ضیا هاشمی برعهده داشت. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام امیرعلی است که درگیر یکی از قتل‌های ناموسی دهه هفتاد شمسی می‌شود. شایان ذکر است که نخستین تجربه بازیگری داریوش ارجمند با استاد کیمیایی در این فیلم رقم خورده است. مهدی فتحی، بیتا فرهی، میترا حجار، پولاد کیمیایی و کیانوش گرامی در کنار رامبد شکرآبی و شیلا خداداد در فیلم «اعتراض» حضور داشتند. در این فیلم، نقش امیرعلی را داریوش ارجمند بازی کرد و نقش رضا نیز توسط محمدرضا فروتن ایفا شد. میترا حجار – نیز در تنها همکاری‌اش با مسعود کیمیایی که در این فیلم بود – در نقش لادن به هنرنمایی پرداخت. بد نیست بدانید که اسحاق خانزادی و مجید انتظامی هر یک به ترتیب، صداگذار و نوازنده موسیقی متن فیلم «اعتراض» بودند. اسحاق خانزادی به خاطر صداگذاری این فیلم، در هجدهمین جشنواره فیلم فجر، برنده سیمرغ بلورین بهترین صداگذاری و مجید انتظامی برای کار کردن روی موسیقی متن این فیلم، از دومین جشنواره فیلم اجتماعی آبادان، برنده بهترین موسیقی متن شد.

پوستر فیلم سینمایی اعتراض به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی اعتراض به کارگردانی و نویسندگی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «سربازهای جمعه» به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی، محصول سال 1382 است. روایت این فیلم، داستان چند سرباز است که در یک روز جمعه به همراه گروهبانشان به داخل شهر می‌آیند اما برای آن‌ها حوادثی پیش می‌آید که… . محمدرضا فروتن (در نقش رضا)، بهرام رادان (در نقش آصف)، پولاد کیمیایی (در نقش سعید)، پژمان بازغی (در نقش فرامرز)، اندیشه فولادوند (در نقش نقره)، بهزاد جوان‌بخش (در نقش گروهبان)، بیژن امکانیان (در نقش مهرداد) و مریلا زارعی (در نقش نَيّر) از هنرپیشه‌های فیلم هستند. شایان ذکر است که این فیلم، در دهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم تلویزیونی توت اکران ژنو حضور داشت و در مسابقات جشن خانه‌ی سینما، نامزد بهترین فیلم شد؛ مریلا زارعی نیز به‌خاطر بازی در این فیلم، توانست در مسابقات جشن خانه‌ی سینما، تندیس زرین را برای بهترین بازیگر نقش دوم از آنِ خود کند.

پوستر فیلم سینمایی سربازهای جمعه به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی سربازهای جمعه به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم «حکم» محصول سال 1383، آغاز همکاری مسعود کیمیایی با رضا یزدانی، خواننده پاپ و آهنگساز ایرانی است. تیتراژ این فیلم، ترانه‌ای به نام لاله‌زار بود که رضا یزدانی آن را آهنگسازی کرد و خواند. مرحوم استاد خسرو شکیبایی (در نقش میثاق)، لیلا حاتمی (در نقش فروزنده)، بهرام رادان (در نقش سهند)، پولاد کیمیایی (در نقش محسن)، بهرام فتاحی (در نقش جلال) و جلال پیشواییان (در نقش حبیب) در این فیلم حضور داشتند. عزت‌الله انتظامی نیز آخرین سابقه همکاری خود با مسعود کیمیایی را در این فیلم تجربه کرد. رضا یزدانی نیز توانست برای نخستین بار، تجربه بازیگری با بزرگان سینمای ایران را پیدا کند. بد نیست بدانید که فیلم «حکم» بیش از 230 میلیون تومان فروش را تجربه کرد. همان‌طور که تا اینجای مقاله متوجه شدید، استاد کیمیایی، علاوه بر کارگردانی در نگارش فیلم‌نامه نیز ید طولایی دارد. شما نیز اگر علاقه‌مند به حوزه فیلم‌نامه‌نویسی هستید و یا برای فیلم‌نامه‌نویس شدن، رؤیایی در سر می‌پرورانید، می‌بایست از اصول و مبانی این حوزه مطلع باشید. ازجمله اصول مقدماتی فیلم‌نامه‌نویسی می‌توان به: ایده، نگارش طرح (پیرنگ)، فلاش‌بک (Flashback) و فلاش فوروارد (FlashForward)، توضیح صحنه و نما و… اشاره نمود. اصول پیشرفته فیلم‌نامه‌نویسی نیز شامل: درام و ساختار فیلم‌نامه‌نویسی، زمان‌بندی ساختار سه‌پرده، شخصیت‌پردازی، روش‌های باور‌پذیری شخصیت، کاربرد صدا و گفتگو‌نویسی، اصول و تکنیک‌ها و موضوع تعلیق و خلاقیت و… می‌باشد. برای حرفه‌ای شدن در به‌کارگیری این اصول و مفاهیم، می‌توانید به آموزش‌های ویدئویی وب‌سایت‌های آموزشی نظیر فرادرس مراجعه می‌کنید. لینک این آموزش‌ها در ادامه، خدمت شما عزیزان ارائه شده است:

پوستر فیلم سینمایی حکم به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی حکم به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

مسعود کیمیایی 2 سال پس از «حکم»، فیلم «رئیس» را نوشت و آن را ساخت. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام سیامک است که در جیبش لیست از نام 25 جوان را دارد که باید مواد مخدرش را به دست آن‌ها برساند. در این فیلم 102 دقیقه‌ایِ محصول سال 1385، بازیگرانی چون: داریوش ارجمند (در نقش رئیس)، فرامرز قریبیان (در نقش رضا)، مرحوم استاد خسرو شکیبایی (در نقش دکتر)، لعیا زنگنه (در نقش فرشته)، ضیاء همایون (در نقش سرهنگ تیموری)، پولاد کیمیایی (در نقش سیامک)، امین تارخ (در نقش سرهنگ رضا)، مهناز افشار (در نقش طلا)، شاهرخ نورمحمدی (در نقش آرش)، اکبر معززی (در نقش راننده کامیون)، فروردین رستمی امانی (در نقش وکیل) به هنرنمایی پرداختند. لعیا زنگنه و مهناز افشار نیز، برای نخستین بار روبه‌روی دوربین استاد کیمیایی ظاهر شدند.

پوستر فیلم سینمایی رئیس به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی رئیس به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم «محاکمه در خیابان» محصول سال 1387 از دیگر آثار سینمایی است که استاد کیمیایی آن را ساخته است. در این فیلم 98 دقیقه‌ای، دوباره شاهد روایتگری مسعود کیمیایی از بخش‌هایی از جامعه‌ی ایران معاصر با طعم مردانگی و ناموس هستیم. «محاکمه در خیابان»، نخستین تجربه همکاری استاد کیمیایی با اصغر فرهادی، کارگردان اسکاریِ کشور بود؛ همکاری آنها در نگارش فیلم‌نامه اثری متفاوت خلق کرد؛ به‌گونه‌ای که بسیاری از منتقدین، فیلمِ «محاکمه در خیابان» را با آثار قبلی استاد کیمیایی از لحاظ ساختار و محتوا، متفاوت ارزیابی کردند.

روایت این فیلم، داستان شخصی به نام امیر است که می‌خواهد با دختری به اسم مرجان ازدواج کند. امیر در روز عروسی‌شان خبردار می‌شود که مرجان با مرد متأهلی در ارتباط بوده و از او یک بچه نیز دارد. در ادامه ماجرای فیلم به‌گونه‌ای پیش می‌رود که امیر به دنبال کشف حقیقت راه می‌افتاد و… . پولاد کیمیایی (در نقش امیر)، حمیدرضا افشار (در نقش عبد)، نیکی کریمی (در نقش نسیم)، محمدرضا فروتن (در نقش نکویی) و حامد بهداد (در نقش حبیب) از جمله هنرپیشه‌های این فیلم بودند. گفتنی است که در این فیلم، شاهد چندمین تجربه همکاری نیکی کریمی با استاد کیمیایی هستیم و رضا یزدانی نیز، تیتراژ این فیلم را عهده دار شد.

پوستر فیلم سینمایی محاکمه در خیابان به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی محاکمه در خیابان به کارگردانی مسعود کیمیایی

مسعود کیمیایی در سال 1389 فیلمی تحت عنوان «جرم» را نوشت و آن را کارگردانی کرد. این فیلم، زندگی مردی به نام رضا سرچشمه را نشان می‌دهد که در دو سال آخر حکومت پهلوی به زندان می‌افتد؛ مردی که به‌هیچ‌وجه قصد ندارد از اصول و عقیده‌ای که دارد بازگردد. او پس از آزادی از زندان، درگیر حوادث انقلاب می‌شود. جالب است بدانید که برخی از منتقدین، فیلم «جرم» را فیلمی با زیرلایه‌های سیاسی عنوان کردند.

این فیلمِ 110 دقیقه‌ای – که قریب به 800 میلیون تومان در گیشه فروش داشت – در اوایل خردادماه سال 1390 اکران شد. پولاد کیمیایی نقش اول این فیلم، یعنی رضا سرچشمه را بازی کرد. او در کنار حامد بهداد (در نقش ناصر ظفر)، جمشید مشایخی (در نقش مرتضی افجه‌ای)، داریوش ارجمند (در نقش رفعت خان) و مسعود رایگان (در نقش قاسم خان) روبه‌روی دوربین پدرش به هنرنمایی پرداخت. شایان ذکر است که بهاره رهنما و سیامک انصاری نیز برای بازی در این فیلم، برای نخستین بار روبروی دوربین کیمیایی رفتند. این فیلم توانست در جشنواره فیلم فجر 5 سیمرغ بلورین را اخذ کند که مهم‌ترین آن‌ها، سیمرغ بلورین بهترین فیلم بود که استاد کیمیایی آن را از آنِ خود کرد. همان‌طور که متوجه شدید، مسعود کیمیایی کارگردانی است که سیمرغ بلورین بهترین فیلم را از جشنواره فیلم فجر در رزومه سینمایی خود دارد و این نشان از هنر او و پافشاری‌اش نسبت به رسالتی است که برای خود در نظر گرفته است. اگر شما نیز از علاقه‌مندان حوزه کارگردانی هستید، اصول اولیه آن نظیر: وظایف یک کارگردان، اندازه نماها، ترکیب‌بندی، زوایای دوربین، عمق میدان، میزانسن متحرک، تحلیل و دکوپاژ و… را می‌توانید در مجموعه‌های آموزشی زیر یاد بگیرید.

پوستر فیلم سینمایی جرم به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی جرم به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «متروپل» محصول سال 1392 اولین اثر سینمایی استاد کیمیایی در دهه 90 شمسی است. تیتراژ این فیلم را نیز مثل شماری از فیلم‌های دهه هشتاد شمسیِ مسعود کیمیایی، رضا یزدانی خواند. روایت این فیلم، داستانِ عاشقانه‌ی زنی به نام خاتون است که در نیمه‌شبی به یک باشگاه بیلیارد پناه می‌آورد. این فیلم 88 دقیقه‌ای، 700 میلیون تومان فروش کرد و برخی آن را ادای دین به سینمای اصیل خطاب کردند. مهناز افشار، محمدرضا فروتن، تینا پاکروان، پولاد کیمیایی، شقایق فراهانی، سحر دولتشاهی، ساعد سهیلی از جمله بازیگرانی هستند که در این فیلم به هنرنمایی پرداختند. شایان ذکر است که فیلم‌نامه‌ی این اثر را استاد کیمیایی با همکاری عبدالرضا منجزی نوشته است. همچنین جالب است که بدانید اکران فیلم «متروپل» واکنش‌های مثبت و منفی درخور توجهی را به دنبال داشت؛ از جمله‌ی این واکنش‌ها می‌توان به بهم ریخته شدن سالن برج میلاد توسط برخی از تماشاگرانِ این فیلم در جشنواره فیلم فجر بود.

پوستر فیلم سینمایی متروپل به کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی متروپل به کارگردانی مسعود کیمیایی

دومین اثر سینمایی مسعود کیمیایی در دهه نود شمسی، فیلم «قاتل اهلی» اکران شده در پاییز 1395 بود که در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر نیز حضور داشت. روایت این فیلم، داستان شخصی به نام دکتر جلال سروش (با بازی پرویز پرستویی) است که تصمیم به افشاگری می‌گیرد. در این فیلم 103 دقیقه‌ای، هنرپیشه‌های دیگری چون: امیر جدیدی (در نقش سیاوش مطلق)، پگاه آهنگرانی (در نقش مهتاب)، پرویز پورحسینی (در نقش حاج‌آقا نوربخش)، حمیدرضا آذرنگ (در نقش احمد کیا) به هنرنمایی پرداخته‌اند. بد نیست بدانید که لعیا زنگنه – با بازی در این فیلم – برای چندمین بار بود که با استاد کیمیایی همکاری کرد و نقش همسرِ جلال سروش را برعهده داشت.

پوستر فیلم سینمایی قاتل اهالی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
پوستر فیلم سینمایی قاتل اهالی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فیلم سینمایی «خون شد» به کارگردانی مسعود کیمیایی، محصول سال 1398 است. جواد نوروزبیگی، آن را تهیه‌کنندگی کرد و نویسندگی آن نیز برعهده کیمیایی بود. روایت این فیلم، داستان زنی به نام خانم‌جان است که – به‌عنوان نامادری – عهده‌دار مراقبت از فرزندان شوهر و دختر خودش است. در این فیلم بازیگرانی چون: سعید آقاخانی (در نقش فضلی)، سیامک صفری (در نقش مرتضی)، نسرین مقانلو (در نقش خانم‌جان)، لیلا زارع (در نقش فاطمه)، اکبر معززی (در نقش آقاخان) و هومن برق‌نورد (در نقش الهیار) روبه‌روی دوربین استاد کیمیایی به هنرنمایی پرداختند. شایان ذکر است که این فیلم در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشت و توانست دو نامزدی را اخذ کند. اولی، نامزد بهترین بازیگر نقش مکمل زن، برای لیلا زارع و دومی نامزد بهترین چهره‌پردازی برای محمدرضا قومی.

سکانسی از فیلم سینمایی خون شد به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
سکانسی از فیلم سینمایی خون شد به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

«خائن کشی» سی و دومین و آخرین اثر سینمایی مسعود کیمیایی در قرن سیزدهم هجری شمسی است که در سال 1399 فیلم‌برداری و در سال 1400 اکران شد. علی اوجی در این فیلم، تهیه‌کننده بود. به‌زعم برخی از مشتاقان سینمای کیمیایی، این آخرین روایت مسعود کیمیایی از رفاقت و مردانگی است. جواهری گران‌قیمت و کمیاب در عصر ایران امروز! در این فیلم، بازیگرانی همچون: امیر آقایی (در نقش مهدی بلیغ)، فرهاد آئیش (در نقش محمد مصدق) و مانی حیدری (در نقش احمد ستوده)، در کنار مهران مدیری، سارا بهرامی، پانته‌آ بهرام، پولاد کیمیایی، حمیدرضا آذرنگ، سام درخشانی، امیررضا دلاوری و الهام حمیدی به هنرنمایی پرداختند.

الهام حمیدی در پشت صحنه فیلم خائن کشی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی
الهام حمیدی در پشت صحنه فیلم خائن کشی به نویسندگی و کارگردانی مسعود کیمیایی

فرزندان استاد کیمیایی

استاد کیمیایی دو فرزند دارد. دختری به نام گیلدا و پسری به نام پولاد. پولاد کیمیایی در بسیاری از آثار پدرش در سینمای پس از انقلاب حضور داشته است. به نظر می‌رسد که بین آن‌ها رابطه پدر و پسری خوبی برقرار است و استاد کیمیایی توانسته‌اند که فرزند خود را در عرصه‌ی هنر پرورش دهد و به جایی برساند که بسیاری از افراد، آرزوی رسیدن به آنجا را دارند. آموزش پرورش فرزند و فرزند پروری، به‌خصوص تربیت فرزندان خلاق، باهوش و توانمند، مقوله‌ای است که نیاز به مهارت کسب کردن و آموزش دیدن دارد. مهارت‌هایی نظیر: جایگاه تشویق و تنبیه در فرزند پروری، چرایی شکل‌گیری رفتارهای نامطلوب، چگونگی تنبیه و مراتب آن، زمینه‌سازی افزایش رفتارهای مطلوب و راهکارهای مدیریت رفتارهای نامطلوب کودکان و… . وب‌سایت فرادرس در مجموعه ویدئوهای آموزشی که در لینک‌های زیر آمده است، اطلاعات خوبی درباره‌ی اصول پرورش فرزند و فرزند پروری برای زوج‌های جوان ارائه کرده که توصیه می‌کنیم در صورت تمایل از آن‌ها استفاده کنید.

مسعود کیمیایی در کنار فرزندش پولاد
مسعود کیمیایی در کنار فرزندش پولاد

مسعود کیمیایی در شبکه های اجتماعی و راههای ارتباطی با او

استاد کیمیایی در اینستاگرام و سایر شبکه‌های اجتماعی، هیچ اکانت رسمی ندارند اما یک پیج در اینستاگرام وجود دارد که شما با مراجعه به آن می‌توانید آدرس و شماره تماسِ کلاس‌هایی که ایشان در زمینه بازیگری و کارگردانی برگزار می‌کنند را پیدا کنید. برای این منظور اینجا را [+] کلیک کنید. علاوه بر این پیج، یک وب‌سایت نیز با عنوان مدرسه کارگاه آزاد فیلم وجود دارد که با مراجعه به آن می‌توانید در دوره‌های استاد کیمیایی ثبت‌نام کنید. برای این منظور اینجا [+] را کلیک کنید.

نمونه کلاس آموزشی استاد مسعود کیمیایی که در حال برگزاری است
نمونه کلاس آموزشی استاد مسعود کیمیایی که در حال برگزاری است

اگر علاقه‌مند هستید که در اینستاگرام، حضور فعالی داشته باشید، تعداد زیادی فالوئر، پست‌های شما را ببینند و پیج شما را دنبال کنند و در جریان هوش مصنوعی و الگوریتم‌های اینستاگرام قرار بگیرید، توصیه می‌کنیم که از سلسله آموزش‌های کاربردی سایت فرادرس که از طریق لینک‌های زیر در دسترس است، استفاده کنید. با استفاده از این آموزش‌ها، می‌توانید به درآمد اینترنتی از طریق پیج پربازدید اینستاگرام دست‌یابید. لینک‌هایی که در ادامه آمده است، شما را با تکنیک‌های افزایش فالوئر در این شبکه اجتماعی و راه‌های کسب درآمد از آن آشنا می‌کند.

همچنین دو مجموعه آموزشی زیر به شما کمک می‌کند که یک کسب‌وکار در اینستاگرام راه‌اندازی کنید و به تحلیل رفتار فالوئرهایتان برای افزایش فروش بپردازید:

سخن پایانی در مورد مسعود کیمیایی

مسعود کیمیایی را می‌توان یکی از گنجینه‌های سینمای ایران دانست، چراکه بیش از 60 سال است که در این عرصه پرکار و فعالیت است و بسیاری از مردم ایران، چه پیش از انقلاب و چه پس‌ازآن، برخی سکانس‌های آثار وی را هیچ‌گاه از یاد نخواهند برد. از بزرگی او همین بس که در جشنواره‌های مختلف داخلی و بین‌المللی، در محافل خصوصی و عمومی سینما و حتی در دانشگاه‌ها از او تجلیل شده و برای بزرگداشتش مراسماتی برگزار گردیده است.

مخاطب گرامی! اگر نظر و دیدگاهی درباره آثار سینمایی و مکتوب استاد مسعود کیمیایی دارید، لطفاً نظرات و دیدگاه‌های ارزشمندتان را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت تمایل می‌توانید لینک این مطلب را از طریق کانال‌ها و گروه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی عضو هستید به اطلاع دوستان و آشنایان برسانید و ما در اینستاگرام و تلگرام نیز دنبال کنید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

علی آبیار (+)

«علی آبیار» دانش‌آموخته رشته مهندسی IT است و به نوشتن، موسیقی، شعر، طبیعت و البته برنامه‌نویسی و تکنولوژی‌های سطح وب علاقه دارد. رزومه تخصصی او بیشتر در زمینه «سئو و تولید محتوا» است؛ همچنین در رزومه تخصصی‌اش، چند پروژه برنامه‌نویسی وب، مدیریت وب‌سایت و توسعه محتوای آن‌ها دیده می‌شود. او تا به امروز، تولید و ویراستاری مطالب متنوعی از مجلات اینترنتی «کاپریلا» و «تاپریلا» در حوزه‌های: تکنولوژی، سئو، کسب و کار، دیجیتال مارکتینگ و… را به عهده داشته است. «علی آبیار» در حال حاضر به صورت فریلنسر بر روی پروژه‌های مختلفی در حوزه طراحی وب (Front-End) و سئو فعالیت می‌کند.

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برچسب‌ها