استاد عباس کیارستمی، کارگردان، عکاس و گرافیست شهیر ایرانی است که برای 5 بار، نامزد دریافت جایزه نخل طلای جشنواره کن فرانسه شد و در سال 1997 میلادی، اولین نخل طلای سینمای ایران را برای فیلم «طعم گیلاس» به‌دست آورد. عباس کیارستمی، سابقه 4 مرتبه داوری در جشنواره کن را داشته و از پر افتخارترین هنرمندان ایران در جهان به شمار می‌رود. او پیش از انقلاب، با پروین امیرقلی ازدواج کرد و ماحصل این ازدواج، فرزندی به نام بهمن بود. بسیاری‌ها، این ستایش‌گر زندگی و طبیعت را، یکی از برجسته‌ترین کارگردانان صنعت سینمای جهان در قرن بیستم میلادی لقب داده‌اند. در این پست از مجله اینترنتی تاپریلا، نگاهی داریم به زندگی و آثار استاد فقید عباس کیارستمی. باعث خوشحالی ما است اگر شما مخاطب گرامی، نظر و دیدگاهی درباره آثار استاد دارید، پس از مطالعه این مقاله، آن را از طریق بخش کامنت‌ها به اشتراک بگذارید. لطفاً در ادامه با ما همراه باشید.

اصالت عباس کیارستمی، زندگی نوجوانی و جوانی او

عباس کیارستمی در سال 1319 شمسی در پایتخت متولد شد. درست 12 سال پیش از کودتای بیست و هشت مرداد سال 1332 در تهران. اصالتی میگونی داشته چون پدرش احمد، از طایفه‌ی کیارستمی‌های منطقه شمیرانات تهران بود. او از هم‌کلاسی استاد آیدین آغداشلو، نقاش سرشناس ایرانی بود. عباس کیارستمی در سن 18 سالگی توانست در یک رقابت نقاشی، موفق به اخذ جایزه شود. او تحصیلاتش را در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران آغاز کرد و در زمینه طراحی گرافیک، به مهارت خوبی دست یافت؛ مهارتی که تأثیر ژرف و شگرف در آثار سینمایی و عکاسی او بر جای گذاشت. اگر شما نیز به زمینه عکاسی علاقه‌مند هستید، اولین گام برای ورود به این عرصه، آموزش و یادگیری پایه‌ها و اصول این هنر است. این اصول مقدماتی شامل: شاخه‌های مختلف عکاسی، انواع دوربین و لنز، زبان تصویری عکس، قوانین ترکیب‌بندی، نسبت طلایی در ترکیب‌بندی، تقارن دینامیک، ارتفاع و زاویه دید، الگوها، خط افق و … می‌باشد. برای یادگیری این مبانی و اصول، پیشنهاد می‌شود به پلتفرم‌های معتبر آموزشی ازجمله مجموعه آموزشی فرادرس مراجعه نمایید. لینک‌های آموزشی مربوط به مبانی عکاسی و ترکیب‌بندی تصاویر را در ادامه خدمت شما عزیزان ارائه داده‌ایم.

آثار عکاسی استاد عباس کیارستمی، در گالری های داخل و خارج از کشور به نمایش درآمده است.

استاد کیارستمی در حالی که دوربین عکاسی در دست دارند
استاد کیارستمی در حالی که دوربین عکاسی در دست دارند

همچنین یادگیری اصول و مبانی هنرهای تجسمی و آشنایی با آن‌ها، ازجمله توصیه‌های همیشگی اساتید صنعت سینما برای حضور تازه‌واردان به این صنعت هیجان‌انگیز است. سلسله گفتارهایی درباره هنرهای تجسمی را وب‌سایت فرادرس آماده کرده که از طریق این لینک‌ها، شما را به آشنایی با آن دعوت می‌کنیم:

تصویری از استاد کیارستمی در یکی از کارگاه‌هایش در تهران
تصویری از استاد کیارستمی در یکی از کارگاه‌هایش در تهران

نکته جالب درباره زندگی عباس کیارستمی که شاید از آن بی‌خبر باشید، این است که او برای گذران زندگی و امرارمعاش، مدتی به‌عنوان پلیس فعالیت کرد. بعدازآن، از دهه چهل شمسی، به‌عنوان نقاش تبلیغاتی در آتلیه 7 مشغول به‌کار شد و در مؤسسات دیگر کار طراحی جلد کتاب، پوستر و آگهی بازرگانی را انجام می‌داد. او همچنین در سازمان تبلیغاتی نگاره از سال 1364، به فعالیت تیتراژ فیلم پرداخت. فیلم «وسوسه شیطان» به کارگردانی محمد زرین‌دست، در زمره نخستین آثار طراحی تیتراژ توسط استاد کیارستمی است. طراحی پوستر و تیتراژ فیلم‌های «قیصر» و «رضا موتوری» از دیگر فعالیت‌های او است. شایان ذکر است که این 2 فیلم سرشناس و نوستالژیک سینمای ایران را مسعود کیمیایی ساخت. اگر شما نیز به ساخت تیزر،‌ تیتراژ و فیلم‌های کوتاه علاقه دارید، پیشنهاد می‌کنیم، مجموعه آموزشی زیر را از دست ندهید.

بعدها، در سال 1349، فردی به نام فیروز شیروانلو، استاد کیارستمی را به کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ایران دعوت کرد و به‌این‌ترتیب بود که استاد، فیلم کوتاه 10 دقیقه‌ای «نان و کوچه» را در همان سال ساخت. این فیلم را کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در کشور توزیع کرد. عباس کیارستمی از زمانی وارد سینمای ایران شد، که شاهد موج نو در سینما هستیم. یعنی دهه 1970 میلادی که فناوری هم به کمک صنعت سینما آمد و اشتیاق مردم به سینما رفتن و فیلم دیدن نیز افزایش یافت. «نان و کوچه»، اولین تجربه سینمایی عباس کیارستمی بود که با استقبال فراوان مخاطبان مواجه شد و مطبوعات آن زمان، آن را فیلمی فوق‌العاده از ایران می‌خواندند.

علت مرگ عباس کیارستمی و حواشی آن

مرگ عباس کیارستمی در دهه نود شمسی، جامعه سینمایی ایران و به‌طور کل، عاشقان فرهنگ و هنر را در ماتم فرو برد و به مناسبت وفات ایشان، شاهد پیام‌های تسلیتی از مسئولان تا هنرمندان داخلی و خارجی بودیم. رئیس سازمان نظام پزشکی در خرداد سال 1396 اعلام کرد که علت مرگ عباس کیارستمی، در واقع، خونریزی پرده مغزی است که سبب مرگ مغزی وی شده است. استفاده از دارویی به نام هپارین، آن‌هم در دز بالا، از دلایل مرگ وی اعلام گردید. عباس کیارستمی در کتاب دست‌نوشته‌هایش به نام «مرگ و دیگر هیچ» که پسرش، بهمن، آن را گردآوری و نشر نظر آن را منتشر کرده بود، با نقل‌قولی از کتاب شعری هایکو آورده بود که دوست دارد با مرگ خود بمیرد نه مرگ پزشکی؛ که گویا به این آرزوی دیرینه نرسیده است. اصغر فرهادی، دیگر کارگردان موفق ایرانی در عرصه بین‌المللی، در ستایش عباس کیارستمی نوشت که دنیا، یک مرد بزرگ را از دست داد. سید محمد خاتمی ، رئیس‌جمهور وقت ایران، نیز مرگ وی را خسارتی سنگین خطاب کرد. ژولیت بینوش، سوپر استار فرانسوی نیز گفته بود که زمان‌های خیلی خوبی را با عباس کیارستمی سپری کرد و برایش آرزوی آرامش در جهان بعدی را دارد. اولاند، رئیس‌جمهور فرانسه که با حسن روحانی نیز دیدار کرد، در ستایش عباس کیارستمی از الیزه پاریس گفت که فیلم‌هایش جهانی فکر می‌کرد. اسکورسیزی از برترین کارگردانان تاریخ سینمای جهان، نیز در احترام به عباس سینمای ایران نوشت که او هنرمندی نادر با دانشی ویژه بود که با واقعیت، جادو کرد.

استاد کیارستمی، در سال 2016 میلادی (یعنی در سن 76 سالگی) در شهر پاریس، کشور فرانسه درگذشت و در منطقه لواسانِ شهرستان شمیرانات در استان تهران به خاک سپرده شد.

عباس کیارستمی، ستایش گر زندگی و طبیعت

استاد کیارستمی، درخت را موجودی شگفت‌انگیز می‌دانست و با عکس‌هایش، لحظه‌هایی از شگفتی این موجود را ثبت می‌نمود.

استاد کیارستمی در حال نظاره شگفتی آفرینش یک درخت در خیابان
استاد کیارستمی در حال نظاره شگفتی آفرینش یک درخت در خیابان

همچنین، چیدمانی از استاد کیارستمی که در سال 1384 در خانه هنرمندان ایران نصب شد که این چیدمان «7 چنار» نام دارد. این چیدمان، مفهوم باغ را تداعی می‌کند و آن را مینیمال و برجسته کرده و شاخ و برگ را نادیده گرفته است.

چیدمان 7 چنار در خانه هنرمندان ایران
چیدمان 7 چنار در خانه هنرمندان ایران

کسی چه می‌داند شاید این نقطه‌نظر جالب استاد کیارستمی و نگاه پر از شگفتی ایشان به طبیعت، نه تنها ناشی از روحیه لطیفشان بوده، بلکه می‌تواند از فعالیت‌هایی که در ایام نوجوانی و جوانی در زمینه نقاشی و گرافیک انجام داده است، نشأت گرفته باشد؛ زیرا هنر نقاشی و به طبعِ آن، علم گرافیک این قابلیت را دارد که انسان را به وادی شگفتی و تحیر در طبیعت و مظاهر آن بکشاند. در لینک‌هایی که در ادامه آمده است، شما نیز می‌توانید مبانی هنر و گرافیک را بیاموزید.

آثار عباس کیارستمی

این فیلم‌ساز شهیر، تأثیرگذار و صاحب سبک سینما، ده‌ها فیلم سینمایی کوتاه و بلند را طی مدت 40 سال ساخت. این 40 سال فیلم‌سازی او، و محبوبیت آثارش در میان مردم و محافل بین‌المللی، سبب شد که وی همواره در فهرست کارگردانان برتر سینمای جهان در قرن بیستم میلادی جای داشته باشد. در ادامه، مروری بر بیش از 40 فیلم سینمایی استاد عباس کیارستمی خواهیم داشت. اگر دانشجوی رشته سینما یا از عاشقان هنر هفتم هستید، شما را به تماشای این فیلم‌ها و مطالعه نقدهای صورت گرفته بر آن‌ها، توصیه می‌کنیم.

اولین تجربه فیلم‌سازی عباس کیارستمی، فیلم 10 دقیقه‌ای «نان و کوچه» است که در سال 1349 ساخته شد. این فیلم، عباس کیارستمی را برنده جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره بین‌المللی فیلم‌های کودکان و نوجوانان کرد. گفتنی است که نویسنده این فیلم، برادرش تقی کیارستمی بود.

دومین تجربه فیلم‌سازی عباس کیارستمی به سال 1351 برمی‌گردد. او فیلم کوتاه 11 دقیقه¬ای به نام «زنگ تفریح» ساخت که جایزه¬ای برایش به ارمغان نیاورد.

سومین تجربه فیلم‌سازی عباس کیارستمی، مربوط به همان سال 1351 است. او همچنین در این سال، فیلم «تجربه» به نویسندگی امیر نادری را ساخت که 60 دقیقه بود.

چهارمین تجربه فیلم‌سازی عباس کیارستمی، مربوط به فیلم «مسافر»، محصول سال 1353 است. این فیلم 83 دقیقه بود و برنده مجسمه طلایی جشنواره فیلم کودکان در سال 1353 شد.

پنجمین تجربه فیلم‌سازی او، فیلم بسیار کوتاه 3 دقیقه‌ای «من هم می‌توانم» بود. او در همین سال، فیلم‌های «دو راه‌حل برای یک مسأله» و «رنگ‌ها» را نویسندگی و کارگردانی کرد.

در سال 1354، عباس کیارستمی فیلم «لباسی برای عروسی» را ساخت که برنده دیپلم ویژه هیئت داوران در جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان تهران شد.

او 2 سال پیش از انقلاب ایران، یعنی در سال 1355، فیلم «از اوقات فراغت خود چگونه استفاده کنیم؟» را تولید کرد که 7 دقیقه بود.

استاد کیارستمی، فیلم بلند سینمایی «گزارش» را در سال 1356 ساخت. این فیلم، نخستین فیلم بلند سینمایی ایشان است که به تهیه‌کنندگی بهمن فرمان آرا تولیدشده است.

عباس کیارستمی، پیش از شروع جنگ تحمیلی، 3 فیلم کوتاه ساخت. یکی «بزرگداشت معلم‌ها» نام دارد که محصول سال 1356 بود و دیگری فیلم «راه‌حل» محصول سال 1357 که وی را برنده جایزه جشنواره جهانی فیلم مکزیک کرد. سومین فیلم، فیلمِ «قضیه شکل اول و شکل دوم» بود که سال 1358 تولید و 30 سال بعد، یعنی در شهریورماه 1388 در تهران، به‌صورت عمومی اکران شد.

شایان ذکر است که در یک دهه نخست فیلم‌سازی عباس کیارستمی، شاهد سعی و خطاهای ایشان در زمینه ساخت فیلم کوتاه هستیم که درس¬هایی برای کارگردانان و فیلم‌سازان جوان ایرانی دارد.

او دو سال پس از انقلاب، فیلم کوتاه «دندان‌درد» را به نویسندگی داریوش دیانتی ساخت. یک سال بعد، یعنی در سال 1360 نیز فیلم «بهداشت دندان» را تولید کرد و در سال 1361 نیز به روند فیلم‌سازی کوتاهش ادامه داد و دو فیلم «به ترتیب یا بدون ترتیب» و «همسرایان» را ساخت.

فیلم «همشهری» در سال 1362 تولید شد که 52 دقیقه بود و از مجموعه آثار مستندسازی عباس کیارستمی به شمار می‌رود.

فیلم «اولی‌ها» محصول سال 1363 است که مستندی 84 دقیقه‌ای بود و برنده جایزه ویژه جشنواره فیلم ریمینی در سال 1993 میلادی نیز گردید. این فیلم، در جشنواره فیلم فجر نیز جایزه ویژه هیئت داوران را شکار کرد. شایان ذکر است که تدوین این فیلم را نیز خود استاد کیارستمی انجام داده بود. اگر شما نیز به تدوین فیلم علاقه‌مند هستید، بهتر است بدانید که برای یک تدوینگر خوب شدن، علاوه بر آشنایی با اصطلاحات تدوین در سینما و اشراف بر تعریف روایت، کارکردها و عناصر آن، می‌بایست به اصولی نظیر: عناصر زمان روایی، نظم و ترتیب (Order)، فلش بک و فلش فوروارد، تداوم (Duration) و انواع شتاب، نماهای تدوینی و انواع برش و… اشراف داشته باشید. اگر مشتاق هستید که همه این اصطلاحات و اصول را یاد بگیرید، پیشنهاد می‌کنیم ویدئوی‌های آموزشی زیر را از دست ندهید:

فیلم دیگری که استاد کیارستمی این بار در نقش نویسنده در تولید آن نقش داشت، فیلمی به نام «کلید» به کارگردانی ابراهیم فروزش و تهیه‌کنندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود. گفتنی است که این فیلم 76 دقیقه‌ای در سال 1364 تولید شد و استاد کیارستمی، علاوه بر نویسندگی فیلم «کلید» در نقش تدوینگر فیلم نیز فعالیت داشت.

فیلم سینمایی «خانه دوست کجاست؟» محصول سال 1365 بود که در 83 دقیقه توسط عباس کیارستمی ساخته شده و از آثار معروف کارنامه موفق ایشان به شمار می‌رود. این فیلم توانست چندین جایزه را از جشنواره‌های داخلی و خارجی از آن خود کند که عبارت‌اند از:

  • برنده جایزه ویژه هیئت داوران در جشنواره فیلم فجر در سال 1365
  • کاندید پلنگ طلایی و برنزی در کنفدراسیون بین‌المللی هنر سینما در لوکارنو در سال 1989
  • برنده جایزه ویژه هیئت داوران و لوح زرین جشنواره فیلم فجر در سال 1365
  • برنده جام نقره‌ای و جایزه ویژه جشنواره فیلم ریمینی در سال 1990
  • برنده جایزه سینه کید آمستردام در سال 1992
  • برنده جایزه بهترین فیلم از جشنواره فیلم ایتالیا در شهر رم در سال 1995

استاد کیارستمی پس از این فیلم، فیلمِ «مشق شب» را در سال 1367 ساخت که 86 دقیقه‌ای بود.

فیلم سینمایی 68 دقیقه‌ای «کلوزآپ» که یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین آثار عباس کیارستمی است، در سال 1368 ساخته شد. جالب است بدانید که جشنواره فیلم بوسان، این فیلم را در فهرست 10 فیلم برتر تاریخ آسیا قرار داد. «کلوزآپ» همچنین، جایزه ویژه منتقدان فیلم مونترال کانادا را در سال 1990 کسب کرد و از جشنواره فیلم استانبول، تورین ایتالیا و دونکرک نیز جوایزی به‌دست آورد.

فیلم «زندگی و دیگر هیچ» به کارگردانی عباس کیارستمی، اولین اثر سینمایی بلند مستند ایشان است که در اوایل دهه هفتاد شمسی ساخته شد. این فیلم، برنده جایزه‌ی بخشِ نوعی‌نگاه در چهل و پنجمین جشنواره فیلم کن فرانسه در سال 1992 میلادی شد و جایزه ویژه منتقدان هفدهمین جشنواره فیلم سائوپائولوی برزیل را نیز از آن خود کرد.

تصویری از پشت صحنه فیلم زندگی و دیگر هیچ اثر عباس کیارستمی
تصویری از پشت صحنه فیلم زندگی و دیگر هیچ اثر عباس کیارستمی

استاد کیارستمی، 2 سال بعد، فیلم 52 دقیقه‌ای با نام «سفری به دیار مسافر» را با همکاری پسرش، بهمن ساخت.

فیلم بلند «زیر درختان زیتون» محصول سال 1373 است که استاد کیارستمی به‌خاطر ساخت این فیلم، جوایز بسیاری را به خانه برد. این فیلم 103 دقیقه‌ای، برنده جوایزی در جشنواره‌های سنگاپور، شیکاگو، سائوپائولو، ویادولید و نامزد نخل طلای کن فرانسه شد.

فیلم بلند «سفر» به کارگردانی علیرضا رئیسیان از آثاری بود که استاد کیارستمی، فیلم‌نامه آن را نگارش کرد. شایان ذکر است که این فیلم، نامزد صدف طلایی جشنواره سن‌سباستین در سال 1996 میلادی شد.

فیلم «بادکنک سفید» در سال 1373، از فیلم‌هایی بود که بازهم استاد کیارستمی فیلم‌نامه را نوشت و کارگردانی آن را جعفر پناهی انجام داد. این فیلم، نامزد سیمرغ بلورین بهترین فیلم‌نامه جشنواره فیلم فجر در سال 1373 شد. همان‌طور که متوجه شدید، استاد کیارستمی، علاوه بر تدوین و کارگردانی، در زمینه نویسندگی سناریو و فیلم‌نامه‌نویسی نیز فعالیت داشته است؛ همین امر او را به یک هنرمند تمام‌عیار در عرصه سینما تبدیل کرده بود. شما نیز اگر علاقه‌مند به حوزه فیلم‌نامه‌نویسی هستید و یا برای فیلم‌نامه‌نویس شدن، رؤیایی در سر می‌پرورانید، می‌بایست از اصول و مبانی این حوزه‌ها مطلع باشید. ازجمله اصول مقدماتی فیلم‌نامه‌نویسی می‌توان به: ایده، نگارش طرح (پیرنگ)، فلاش‌بک (Flashback) و فلاش فوروارد (FlashForward)، توضیح صحنه و نما و… اشاره نمود. اصول پیشرفته فیلم‌نامه‌نویسی نیز شامل: درام و ساختار فیلمنامه‌نویسی، زمان‌بندی ساختار سه‌پرده، شخصیت‌پردازی، روش‌های باور‌پذیری شخصیت، کاربرد صدا و گفتگو ‌نویسی، اصول و تکنیک‌ها و موضوع تعلیق و خلاقیت و… می‌باشد. برای حرفه‌ای شدن در به‌کارگیری این اصول و مفاهیم، می‌توانید به آموزش‌های ویدئویی وب‌سایت‌های آموزشی نظیر فرادرس مراجعه می‌کنید. لینک این آموزش‌ها در ادامه، خدمت شما عزیزان ارائه شده است:

«لومیر و شرکا» نام دیگر فیلمی است که استاد کیارستمی در سال 1995 میلادی به‌عنوان کارگردان افتخاری در تهیه و ساخت آن مشارکت داشته است. در مورد فیلم «لومیر و شرکا» باید گفت این فیلم، متشکل از 41 فیلم کوتاه است که 41 تن از کارگردانان مطرح و بزرگ سینمای جهان، به‌مناسبت 100 سالگی سینما، به‌منظور ساخت آن انتخاب شدند که یکی از این کارگردانان مطرح و بزرگ، عباس کیارستمی بود. در این فیلم، هر یک از این کارگردانان با همان دوربین برادران لومیر به لوکیشن‌های فیلم‌های آن‌ها رفتند و یکی از فیلم‌های کوتاه آن‌ها را با تجهیزات و دیدگاه امروزی ساختند. همچنین گفتنی است که هر کارگردان، با آن دوربین، حدود یک دقیقه فیلم ساخت.

مستند «درباره نیس» در سال 1374 ساخته شد و بخش مسیرهای پیاده‌روی این مستند از کارهای استاد کیارستمی است.

عباس کیارستمی در سال 1376، پیش از ساخت فیلم تاریخ‌ساز «طعم گیلاس»، فیلم کوتاه «تولد نور» را ساخت. او پس از کارگردانی فیلم 95 دقیقه‌ای «طعم گیلاس»، موفق شد که جوایز متعددی را کسب کند. ازجمله این جوایز می‌توان به:

  • نخل طلای کن فرانسه
  • جایزه بهترین فیلم انجمن منتقدان فیلم بوستون
  • مدال طلایی فلینی
  • و جایزه جشنواره‌هایی چون: تسالونیکی و استانبول و جاکارتا

اشاره کرد.

قابی خاطره انگیز برای اهالی سینما مربوط به نشست مطبوعاتی طعم گیلاس
قابی خاطره انگیز برای اهالی سینما که مربوط به نشست مطبوعاتی طعم گیلاس استاد کیارستمی در جشنواره کن فرانسه در سال 1977

او بعدها، در سال 1387 فیلم «باد ما را خواهد برد» را ساخت که 118 دقیقه بود. شاید برایتان جالب باشد که این فیلم را مؤسسان جشنواره فیلم تورنتو کانادا در سال 1997 در فهرست 100 فیلم برتر تاریخ سینما در دهه نود میلادی دانستند. همچنین، شایان ذکر است که فیلم «باد ما را خواهد برد»، برنده شیر نقره‌ای جشنواره فیلم ونیز، جایزه خوشه طلایی جشنواره جهانی وایادولید و جایزه بزرگ منتقدان فیلم بلژیک در سال 1999 میلادی نیز شد.

از دیگر افتخارات استاد کیارستمی، همکاری با سازمان ملل است. ایشان مستند 84 دقیقه‌ای «ABC آفریقا» که محصول سال 2001 است را با همکاری سازمان ملل ساخت. این مستند، درباره سفر گروه استاد کیارستمی به این قاره است و در آن سعی شد اطلاعاتی درباره بیماری ایدز و کودکان آفریقایی که به این بیماری دچار شده‌اند را ارائه دهد.

عباس کیارستمی در سال‌های 1379-1380، فیلم‌نامه «ایستگاه متروک» را با همکاری کامبوزیا پرتوی فقید نوشت. بد نیست بدانید که لیلا حاتمی در این فیلم 96 دقیقه‌ای روبه‌روی دوربین رفت و به خاطر بازی در آن، برنده جایزه بهترین بازیگر زن در جشنواره بین‌المللی فیلم مونترال کانادا شد.

فیلم «ده» فیلمی 90 دقیقه‌ای است. این فیلم، محصول سال 1380 و به نویسندگی و کارگردانی عباس کیارستمی است که مجله EMPIRE آن را در فهرست 500 فیلم برتر تاریخ سینما قرار داد. شاید برایتان جالب باشد که «ده»، بیش از 100 هزار فروش ویدیویی را در آمریکا ثبت کرد و نامزد نخل طلایی جشنواره فیلم کن در سال 2002 شد.

عباس کیارستمی در سال 1381 یک مستند 74 دقیقه‌ای با نام «پنج» ساخت که نامزد جایزه بهترین فیلم جشنواره فیلم برلین در سال 2004 نیز شد.

«طلای سرخ» فیلمی است به کارگردانی جعفر پناهی و محصول سال 1382 که فیلمنامه آن را استاد کیارستمی نوشت. شایان ذکر است که، این فیلم توانست برنده جایزه هیئت داوران بهترین فیلم‌نامه در جشنواره فیلم کن در سال 2003 گردد.

عباس کیارستمی مستند «10 روی ده» را در سال 1383 ساخت. او در این مستند، درحالی‌که پشت فرمان اتومبیل، مشغول رانندگی است با نیم نگاهی به دوربین در حدود یک ساعت دربارهٔ شیوه فیلم‌سازی خود سخن می‌گوید. «10 روی ده» توانست جایزه ویژه هیئت داوران جشنواره فیلم آدلاید استرالیا 2004 را به‌دست آورد. با توجه به آنچه که در این نوشتار خواندید، طبیعتاُ توانسته‌اید به بزرگی این کارگردان ایرانی پی ببرید. اگر از علاقه‌مندان حوزه کارگردانی هستید، اصول اولیه آن نظیر: وظایف یک کارگردان، اندازه نماها، ترکیب‌بندی، زوایای دوربین، عمق میدان، میزانسن متحرک، تحلیل و دکوپاژ و… را می‌توانید در مجموعه‌های آموزشی زیر یاد بگیرید.

فیلم «جاده‌های کیارستمی» از دیگر آثار کوتاه و کم‌تر شناخته‌شده استاد است که سال 1384 ساخته و به‌عنوان فیلم منتخب بخش گفت‌وگوی جشنواره فیلم‌های مستند آسیا در سال 2004 انتخاب شد. شایان ذکر است که استاد کیارستمی علاوه بر کارگردانی این فیلم 32 دقیقه‌ای، نویسندگی آن را نیز انجام داد.

فیلم 109 دقیقه‌ای «بلیت‌ها» محصول سال 1384، دیگر اثری بود که نامزد روبان نقره‌ای سندیکای ملی ژورنالیست‌های فیلم ایتالیا را نیز شکار کرد. شایان ذکر است که این فیلم، به کارگردانی 3 تن از بزرگ‌ترین کارگردانان جهان، ارمانو اولمی ایتالیایی، کن لوچ بریتانیایی و استاد کیارستمی در 3 اپیزود منتشر شد و بر روی پرده سینماهای فرانسه نیز رفت.

فیلم 75 دقیقه‌ای «کارگران مشغول کارند» به کارگردانی مانی حقیقی و محصول سال 1384 است که فیلم‌نامه آن را استاد کیارستمی نگارش کرده بود. شایان ذکر است که این فیلم، ازجمله فیلم‌های توقیف‌شده سینمای ایران می‌باشد.

فیلم کوتاه و معروف «فرش ایرانی» محصول سال 1385 است که در 32 دقیقه تولید شد و در آن 15 کارگردان این فرش‌ها را از دیدگاه خود بیان کرد‌ه‌اند. بخش یازدهم این فیلم، موسوم به بخش «کجاست جای رسیدن»، اثر استاد کیارستمی است.

فیلم «شیرین» محصول سال 1387 از دیگر آثاری است که عباس کیارستمی آن را ساخته است. جالب است بدانید که این فیلم 92 دقیقه‌ای، نامزد جایزه فیلم ونیز، جایزه فیلم روتردام و جایزه فیلم توکیو در سال 2009 شد.

فیلم «کپی برابر اصل» محصول سال 1389 یکی از پر افتخارترین آثار سینمایی بلند استاد کیارستمی است که ده‌ها جایزه را به‌دست آورد. ازجمله این جوایز می‌توان به نامزدی نخل طلای جشنواره کن فرانسه در سال 2010 میلادی اشاره کرد.

فیلم ژاپنی-فرانسوی «مثل یک عاشق» محصول سال 1391 بوده و استاد آن را در 109 دقیقه تولید کرد. وی با ساخت این فیلم، این‌بار، برای بار پنجم، برنده جایزه نامزدی نخل طلای جشنواره کن فرانسه شد. همچنین، نشان افتخار از دولت ژاپن گرفت.
فیلم 88 دقیقه‌ای «آشنایی با لیلا» به کارگردانی و تهیه‌کنندگی عادل یراقی در سال 1391 ساخته شد و استاد عباس کیارستمی در نگارش طرح فیلم‌نامه و نویسندگی این فیلم نقش داشت.

«24 فریم» یک فیلم تجربی ایرانی به کارگردانی عباس کیارستمی محصول سال 1396 است. این 114 دقیقه‌ای، آخرین فیلم بلند استاد قبل از مرگش در ژوئیه 2016 بود. فیلم «24 فریم»، پس از مرگ ایشان در هفتادمین سالگرد بخش رویدادهای جشنواره فیلم کن در سال 2017 به نمایش درآمد.

شرحی کوتاه بر گیلاسی پر افتخار برای سینمای ایران

فیلم «طعم گیلاس» کیارستمی، سینمای ایران را برای نخستین بار، صاحب یکی معتبرترین جوایز بین‌المللی در عرصه سینما کرد و پس‌ازآن نیز اصغر فرهادی، 2 اسکار را به کارنامه سینمای ایران در این عرصه اضافه کرد. مینیمالیستی که کیارستمی در طعم گیلاس ارائه نمود، روایت مردی در حومه شهر تهران است که قصد خودکشی داشته و حتی قبرش را در کنار درختی حفر کرده است. در این فیلم، همایون ارشادی در نقش آقای بدیعی، عبدالحسین باقری نیز در نقش کارگر موزه و افشین خورشید باختری در نقش پلاستیک‌جمع‌کن روبه‌روی دوربین همایون پایور (فیلم‌بردار) بازی کردند.

عباس کیارستمی و سفرهای او

استاد کیارستمی، سفرهای کاری و غیرکاری بسیاری به کشورهای مختلف (ایتالیا، هلند، سوئد، فنلاند، آلمان، فرانسه و…) داشته است. او بارها و به دلایل مختلف ازجمله: بازدید از موزه لوور، رهبری گروه اپرا، شرکت در فستیوال‌های سینمایی و برگزاری کارگاه‌های آموزشی سینما و… به فرانسه سفر کرد و تا حدودی به این زبان آشنا بود. اگر شما نیز قصد دارید زبان فرانسوی را بیاموزید؛ توصیه می‌کنیم جهت یادگیری این زبان، از آموزش‌های متنوعی که پلتفرم‌های آموزشی مختلف ازجمله پلتفرم فرادرس،‌ارائه می‌دهند، استفاده کنید. لینک‌های مربوط به یادگیری زبان فرانسوی از این پلتفرم را در ادامه خدمت شما عزیزان ارائه داده‌ایم.

عباس کیارستمی در شبکه های اجتماعی

استاد مرحوم عباس کیارستمی در زمان حیات، هیچ صفحه‌ای در اینستاگرام و توییتر نداشت و سایت شخصی رسمی نیز نداشتند.

عباس کیارستمی
استاد عباس کیارستمی

سخن پایانی

مخاطب گرامی! اگر نظر و دیدگاهی درباره آثار و فعالیت‌های استاد عباس کیارستمی دارید، لطفاً نظرات و دیدگاه‌های خود را از طریق بخش کامنت در انتهای این نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین باعث خوشحالی ما است که لینک این مطلب را از طریق کانال‌ها و گروه‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی عضو آنها هستید، به دوستان و آشنایان برسانید.

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

علی آبیار (+)

«علی آبیار» دانش‌آموخته رشته مهندسی IT است و به نوشتن، موسیقی، شعر، طبیعت و البته برنامه‌نویسی و تکنولوژی‌های سطح وب علاقه دارد. رزومه تخصصی او بیشتر در زمینه «سئو و تولید محتوا» است؛ همچنین در رزومه تخصصی‌اش، چند پروژه برنامه‌نویسی وب، مدیریت وب‌سایت و توسعه محتوای آن‌ها دیده می‌شود. او تا به امروز، تولید و ویراستاری مطالب متنوعی از مجلات اینترنتی «کاپریلا» و «تاپریلا» در حوزه‌های: تکنولوژی، سئو، کسب و کار، دیجیتال مارکتینگ و… را به عهده داشته است. «علی آبیار» در حال حاضر به صورت فریلنسر بر روی پروژه‌های مختلفی در حوزه طراحی وب (Front-End) و سئو فعالیت می‌کند.

نظر شما چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برچسب‌ها