ترانه علیدوستی، هنرپیشه و صداپیشه ایرانی است که بیستودوم دیماه سال 1362 در تهران متولد شد. او را باید از مطرحترین هنرپیشههای معاصر ایران بدانیم. ترانه علیدوستی در فیلمهایِ سرشناسترین کارگردانانِ سینما و شبکه نمایش خانگی کشور، نقشآفرینی کرده است و همچون: گلشیفته فراهانی و نیکی کریمی، از بازیگران مطرح سینمای ایران در عرصه بینالمللی نیز به شمار میرود. در این پست از مجله اینترنتی تاپریلا، قصد داریم شما مخاطب گرامی را، با زندگی شخصی، فعالیتهای هنری، اینستاگرام، توییتر و آثار ترجمهشده ترانه علیدوستی آشنا کنیم. باعث خوشحالی ما است، اگر نظر و دیدگاهی درباره این بازیگر سرشناس ایرانی و آثاری که در طول مدت سالهای فعالیت حرفهایاش در آنها نقشآفرینی کرده است، دارید، آن را از طریق بخش کامنتها در انتهای این مقاله به اشتراک بگذارید.
خانواده ترانه علیدوستی و ویژگی های شخصیتی او
ترانه علیدوستی، متولد دیماه است و یک دیماهی موفق به شمار میرود. او فرزند حمید علیدوستی از فوتبالیستها و مربیان فوتبال ایران بوده و مادرش نیز نادره حکیم الهی است. مادر ترانه نیز هنرمند است اما در عرصه هنرهای تجسمی. ترانه تنها یک برادر به نام پویان داشته و نکتهای که درباره برادرش غمانگیز است این است که او، برادرش را در حوادث چهارشنبهسوری سال 1383 در تهران، از دست داده است.
ترانه علیدوستی، یک دختر به نام حنا دارد و تنها یک باز ازدواج کرده و اخبار مربوط به طلاقش، صرفاً گمانهزنیهای فاقد اعتبار است. او قبلاً گفته بود که از محیطهای سربسته هراس دارد و بهنوعی با بیماری کلاستروفوبیا دستوپنجه نرم میکند. باوجود این ترس اما، این فمینیسم هنرمند، حضور پررنگی در موفقترین آثار سینمایی و شبکه نمایش خانگی ایران داشته است. بسیاری از انسانها، مثل ترانه علیدوستی، به دلایل مختلف از چیزهایی هراس دارند. خواه این ترس از سایرین باشد، خواه از ارتفاع، خواه از حیوانات، خواه از حضور در جمع و غیره. این ترسها (فوبیاها)، درمان دارند. درمان انواع فوبیا، با تغییر باورها، شناخت ارزشها و کنترل ذهن و افکار میسر میشود. برنامهریزی عصبی-کلامی یا همان NLP در واقع یک علم است که کاربرد آن، در بسیاری از اموری که انسانها با آنها درگیر هستند، به تجربه اثبات شده است؛ ازجمله این امور میتوان به: ارتباطگیریمان، فوبیاهایی که با آن روبرو هستیم و… اشاره کرد. اگر NLP، تعجب شما را بر انگیخته و یا علاقه دارید که در مورد آن بیشتر بدانید، پیشنهاد میکنیم به آموزشهای زیر از پلتفرم آموزشی فرادرس مراجعه کنید. با استفاده از این آموزشها، میتوانید با راهکارهایی برای: کنترل ذهن، رهایی از استرس و افکار منفی و دوری از ترسهای واهی که زندگی انسان را دستخوش تغییرات افسارگسیخته میکند، آشنا شوید.
- آموزش مدیریت و کنترل استرس – شیوه تفکر و ارزیابی موثر – کلیک کنید.
- آموزش برنامه ریزی عصبی کلامی NLP برای افزایش مهارت های ارتباطی – کلیک کنید.
ترانه علیدوستی در سینما و تئاتر
سال 1380 شمسی بود که فیلم «من ترانه 15 سال دارم»، روی پرده سینماها رفت و سکوی پرتابی شد برای ترانه سینمای ایران! فیلمی ساخته استاد رسول صدر عاملی که سابقه کارگردانی فیلمهای بسیاری را در کارنامه داشته و چند باری نیز داور جشنواره فیلم فجر بوده است. این فیلم، در داخل و خارج از کشور، جوایزی کسب کرد و برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن در بیستمین جشنواره فیلم فجر نیز شد.

دومین اثر سینمایی که ترانه علیدوستی در آن حضور داشت، فیلم «شهر زیبا» به کارگردانی اصغر فرهادی بود که سال 1382 روی پرده سینما رفت و در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر، او را کاندید سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن کرد. او در این فیلم، در نقش فیروزه بازی میکرد.
سومین فیلمی که ترانه علیدوستی در آن حضور داشت، فیلم «چهارشنبهسوری» بازهم به کارگردانی اصغر فرهادی بود. ترانه در نقش روحی، روبروی دوربین کارگردان دو اسکاری ایران رفته بود. جالب است بدانید که او به خاطر بازی در این نقش، در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل زن را به خانه برد.
چهارمین فیلم ترانه علیدوستی، فیلم «کنعان» به کارگردانی مانی حقیقی است که در مهرماه 1387 ساخته شد. ترانه در این فیلم نقش شخصی به نام مینا را بازی کرده بود.
او علاوه بر بازیهای تحسینبرانگیزش در صنعت سینما، به دلیل فعالیت در صنعت مد و لباس نیز در کانون توجه رسانهها و افکار عمومی قرار گرفته است. اگر شما نیز دوست دارید وارد دنیای رنگارنگ طراحی پارچه، لباس، مد و استایل – که از فعالیتهای پولساز و هیجانانگیز برای نسل جوانان بهخصوص بانوان است – شوید و با آن درآمدزایی کنید، بایستی نرمافزارهای مطرح در این حوزه را بشناسید و کار کردن با آنها را یاد بگیرید. برای این منظور میتوانید از مجموعه آموزشهایی که در سطح وب موجود است، استفاده کنید؛ ازجمله بهترین وبسایتهای آموزشی میتوان به وبسایت فرادرس اشاره کرد که در ادامه چند مجموعه آموزشی در طراحی لباس از این وبسایت را مشاهده میکنید.
- آموزش نرم افزار CLO 3D برای طراحی سه بعدی لباس – کلیک کنید.
- آموزش طراحی پارچه با فتوشاپ و ایلوستریتور Photoshop و Illustrator – کلیک کنید.

سال 1387، یکی از سالهای شلوغ ترانه علیدوستی در عرصه بازیگری بود. او در این سال، در 3 فیلم مهم دهه هشتاد شمسی، نقشآفرینی کرد. فیلم «درباره الی»، معروفترین فیلم ترانه، در دهه هشتاد شمسی است که روبروی دوربین اصغر فرهادی رفت و به طبع آن، آوازه جهانی پیدا کرد. گفتنی است که بسیاری از منتقدان سینما بر این باورند که بازی ترانه علیدوستی در نقش الی، تاریخی بوده است. فیلم «تردید» به کارگردانی واروژ کریممسیحی، دیگر فیلم ترانه در سال 87 است. او در این فیلم با بازی در نقش مهتاب، توانست نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن از بیست و هفتمین جشنواره فیلم فجر شود. فیلم «شیرین»، به کارگردانی زندهیاد عباس کیارستمی، نیز سومین و آخرین فیلمی است که ترانه در سال 87 در آن حضور داشت.
ترانه علیدوستی در سال 1388، در 2 فیلم نقشآفرینی نمود. یکی فیلم «راز دشت تاران» به کارگردانی هاتف علیمردانی بود که در آن، نقش پرستار را بازی میکرد و دیگری فیلم «زندگی با چشمان بسته» به کارگردانی رسول صدر عاملی بود که در آن، نقش پرستو را بازی نمود.
ترانه همچنین، در سال 1389 در 2 فیلم حضور پیدا کرد. یکی فیلم «انتهای خیابان هشتم» به کارگردانی علیرضا امینی بود که در آن، نقش نیلوفر را بازی کرد و دیگری فیلم «هر چی خدا بخواد» به کارگردانی نوید مهین دوست بود که در نقش پارمیدا، نخستین همکاری خود با رضا عطاران (هنرپیشه پولساز سینمای دهه نود شمسی) را تجربه کرد.

ترانه علیدوستی بعدها، موفق شد برای دومین بار با مانی حقیقی، همکاری کند و برای بازی در نقش لیلا در فیلم «پذیرایی ساده»، روبروی دوربین این کارگردان رفت. او به خاطر بازی در این فیلم، نامزد بهترین بازیگر نقش اول زن سی اُمین جشنواره فیلم فجر گردید.
اولین تجربه ترانه علیدوستی با بهرام توکلی نیز در سال 1392 با نقشآفرینی در فیلم «آسمان زرد کمعمق» رقم خورد. او در این فیلم با بازی در نقش غزل، توانست در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر، کاندید بهترین بازیگر نقش اول زن شود. روحالله حجازی، از دیگر کارگردانان سینمای ایران است که در سال 92 با ترانه علیدوستی همکاری کرد. آقای حجازی، نقش ساناز در فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» را به ترانه سپرد.
ترانه سال 1393 را با بازی در 2 فیلم دیگر پشت سر گذاشت. فیلم اول «مادر قلباتمی» به کارگردانی علی احمدزاده بود که در نقش آرینه حضور یافت و اولین تجربه بازیگری خود را با محمدرضا گلزار، سوپراستار چند میلیون فالوئری سینمای ایران رقم زد. همچنین فیلم «استراحت مطلق» به کارگردانی عبدالرضا کاهانی در سال 93، از دیگر آثار ترانه است. او در این فیلم در نقش سمیرا بازی نمود.
معروفترین فیلم سینمایی دهه نود شمسی که ترانه علیدوستی در آن نقشآفرینی موفق و پررنگی داشت، فیلم «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی است. این فیلم، برنده نخل طلای بهترین بازیگر مرد و بهترین فیلمنامه از جشنواره کن فرانسه در سال 2016 میلادی شد و اصغر فرهادی را تا اسکار همراهی کرد. ترانه علیدوستی در این فیلم، در نقش رعنا، همسر عماد (با بازی شهاب حسینی) ظاهر شد. فروش 17 میلیارد تومانی فیلم «فروشنده» در ایران و بیش از 4 میلیون دلاری آن در سراسر جهان، بخشی از موفقیتهای همکاری ترانه علیدوستی با کارگردان دو اسکاری سینمای ایران در دهه نود شمسی است.
ترانه علیدوستی در رزومه هنریاش، علاوه بر فعالیتهایی که در صنعت سینما داشته، فعالیتهایی را نیز در زمینه صداپیشگی برای خود ثبت نموده است. احتمالاً صدای او را در «انیمیشن جمشید و خورشید» شنیده باشید. در این انیمیشن ایرانی، صدای جمشید از آنِ آقای امین حیایی و صدای خورشید از آنِ خانم ترانه علیدوستی است. او علاوه بر این انیمیشن ایرانی، در فیلم سینمایی «ربهکا» نیز صداپیشگی نموده است. اگر شما نیز علاقهمند هستید که با فن بیان و گویندگی آشنا شده و اصول این حوزه را فرا بگیرید، پیشنهاد میشود مجموعه آموزشی زیر را از دست ندهید.
همچنین، جالب است بدانید که گمانهزنیهایی درباره ورود ترانه علیدوستی به عرصه فیلمنامهنویسی و کارگردانی سینما به گوش میرسد. تجربه نشان داده است، افرادی که در دوران بازیگری خویش درخشیدهاند، میتوانند در زمینه فیلمنامهنویسی و کارگردانی نیز موفق باشند. اگر شما هم علاقهمند هستید که در عرصه سناریونویسی و کارگردانی سینما و بهطور کل، صنعت سینما، اطلاعات خوبی بهدست آورید و شانس خود را برای ورود به این عرصه هیجانانگیز، پولساز و شهرت آفرین، محک بزنید، ابتدا میبایست آموزشهایی در زمینه: فاصله کانونی لنزهای دوربین، اندازه نماها، نگارش طرح، توضیح صحنه و نما و… ببینید. لینکهایی که از پلتفرم آموزشی فرادرس در زیر ارائه شده، اطلاعات مقدماتیِ خوبی را در این زمینه در اختیار شما قرار میدهد.
اینستاگردی و توییترگردی با ترانه علیدوستی
چند سالی است که ترانه علیدوستی در اینستاگرام حضور دارد، اما معمولاً استوری یا لایوی نمیگذارد و به نسبت هنرپیشههایی چون: بهنوش بختیاری و بهاره رهنما، حضور کمرنگتری در اینستاگرام دارد؛ او در بیوی اینستاگرامش، خود را مترجم، فمنیست و مادر خطاب کرده است. وی تا زمان نگارش این مقاله، بیش از 7 میلیون دنبالکننده داشته و بیش از 270 پست را به اشتراک گذاشته است. شواهد نشان میدهد که صفحه اینستاگرام ترانه علیدوستی برخلاف صفحات اینستاگرامی برخی از سلبریتیهای ایرانی، فالوئر فیک ندارد. گفتنی است که رضا کیانیان و برخی از هنرپیشههای سینما، تلویزیون و تئاتر و بعضی ورزشکاران مطرح، از فالوئرهای ترانه علیدوستی به شمار میروند و نوید محمدزاده ازجمله افرادی است که همیشه پای پستهای ترانه علیدوستی کامنت میگذارد.



آدرس صفحه اینستاگرام ترانه علیدوستی را در این لینک [+] میتوانید بیابید.
گفتنی است که او در سال 2015 به توییتر ملحق شد اما فعالیتش در توییتر نیز بسیار اندک است؛ بهگونهای که چندین سال است هیچ توییتی نزده است؛ بااینوجود، قریب به 250 هزار دنبالکننده دارد که رقم قابلتوجهی است. با کلیک بر روی این لینک [+] نیز میتوانید به صفحه جنجانی توییتر او بروید.

همانطور که گفتیم ترانه علیدوستی، حضور خیلی فعالی در اینستاگرام نداشته و پستهای خود را روی هشتگهای ایرانی پربیننده، تگ نمیکند. مقولهای که میتواند زمینه بازدید بیشتر محتوای اینستاگرامش را به ارمغان آورد. در خصوص ارتقای فالوئر در اینستاگرام، خوب است کاربران این شبکه اجتماعی، به این مسائل دقت کنند؛ مخصوصاً اینکه در عصری هستیم که شبکههای اجتماعی در بسیاری از جنبههای زندگی بشر یکهتازی میکنند، آشنایی با روشهای افزایش تعداد فالوئر در اینستاگرام بسیار ضروری است. لینکهایی که در ادامه آمده است، شما را با تکنیکهای افزایش فالوئر در اینستاگرام آشنا میکند.
- نقش شبکه های اجتماعی در برندینگ – کلیک کنید.
- آموزش اصول ساخت تصویر اینستاگرام و سایر شبکه های اجتماعی – کلیک کنید.
سوابق داوری ترانه علیدوستی
ترانه علیدوستی نیز مثل نیکی کریمی و برخی از هنرپیشههای سینما و تئاتر ایران، سابقه داوری در جشنوارهها و رویدادهای بینالمللی را در کارنامه خود دارد. او در سال 2012، در جشنواره فیلم هانوی ویتنام، یکی از اعضای هیئتداوران بود؛ دپارتمان سینمای ویتنام وی را بهعنوان داور به این جشنواره دعوت کرده بود. ترانه علیدوستی همچنین در سال 2014 به دعوت جشنواره فیلم وزول فرانسه، با همسر و دخترش به این رویداد رفت و در کنار بریانته مندوزای (Brillante Mendoza) معروف، به داوری پرداخت. او علاوه بر اینها، داوری جشنواره بینالمللی فیلم توکیو در کشور ژاپن را نیز در رزومه خود دارد.

ترانه علیدوستی در نمایش خانگی
یکی از موفقترین هنرپیشههای سینمای ایران که در نمایش خانگی، حضور کوتاه اما موفقی داشت، ترانه علیدوستی است. یکی از پرمخاطبترین و پرفروشترین سریالهای شبکه نمایش خانگی در دهه نود شمسی سریال «شهرزاد» به کارگردانی حسن فتحی بود که به گفته بسیاری از سینما دوستان، ترانه علیدوستی در این سریال، بهعنوان هنرپیشه اصلی بسیار تاریخی بازی کرد. گفتنی است که سریال «شهرزاد» از سال 1393 تا سال 1397 در 3 فصل پخش شد.
ترانه علیدوستی، نویسندگی و ترجمه
ترانه علیدوستی نظیر برخی فعالان صنعت سینما (نیکی کریمی، نرگس آبیار و…) دستبهقلم نیز هست. او در روزنامه شرق و برخی نشریات کشور، قلمفرسایی کرده و کتاب «رؤیای مادرم» نوشته آلیس مونرو را ترجمه نموده است. کتاب «تاریخ عشق» از پرفروشترین کتابهای سالهای اخیر، نوشته نیکول کراوس، نیز از دیگر آثار ترجمهشده ترانه علیدوستی از زبان انگلیسی به فارسی است. اگر شما هم به ترجمه آثار انگلیسیزبان علاقه دارید اولین قدم، یادگیری مبانی نظری این حوزه است. در لینک زیر میتوانید این مبانی را بیاموزید.
سخن پایانی
ترانه علیدوستی در تلویزیون و سریالهای صداوسیما هرگز به ایفای نقش نپرداخته است؛ او در یکی از مصاحبههایش در این خصوص گفت که این کار را یک خیانت فرهنگی میداند و در ادامه این مصاحبه ذکر کرده که: «من کسانی را که در تلویزیون کار میکنند، قضاوت نمیکنم ولی مردم حق دارند قضاوت کنند. ما در این جایگاه قرار داریم که قضاوت شویم.».
در این مقاله سعی شد اطلاعات خوبی از ترانه علیدوستی، این بازیگر مطرح، مترجم، صداپیشه ایرانی را خدمت شما عزیزان ارائه نماییم. اگر نظر و دیدگاهی درباره نقشآفرینیهای ترانه علیدوستی در سریالهای شبکه نمایش خانگی و سینمای ایران دارید، لطفاً دیدگاههای ارزشمند خود را از طریق بخش کامنت در انتهای نوشتار به اشتراک بگذارید. همچنین در صورت تمایل میتوانید لینک این مقاله را از طریق کانال و گروههایی که در شبکههای اجتماعی عضو هستید، به اطلاع دوستان و آشنایان برسانید و ما در شبکه¬های اجتماعی هم دنبال کنید.